Amnesty: Venezuelas tapetakse rohkem inimesi kui mõnes sõjatsoonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuelast on vaesuse ja vägivalla tõttu põgenenud üle miljoni inimese.
Venezuelast on vaesuse ja vägivalla tõttu põgenenud üle miljoni inimese. Foto: SCHNEYDER MENDOZA / AFP / Scanpix

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International kritiseeris eile Venezuela presidendi Nicolás Maduro valitsuse repressioone, öeldes, et Lõuna-Ameerika riigis tapeti rohkem inimesi kui mõnes maailma sõjatsoonis.

Oponendid on süüdistanud Maduro režiimi igasuguse teisitimõtlemise autoritaarses mahasurumises neli aastat kestnud majandussurutise ajal, mis on toonud kaasa Venezuela elanikest 87 protsendi vaesusse langemise, selgub mitme ülikooli uuringust.

Amnesty raport keskendus julgeolekujõudude toime pandud vägivallale operatsioonide käigus Venezuela suuremate linnade vaestes linnajagudes.

«Riigiametnikud rakendavad sõjalisi meetodeid, kasutades julgeolekuoperatsioonide ajal jõudu kuritahtlikul ja üleliigsel moel ja mõnel juhul teadlikult tappes,» ütles Amnesty avalduses.

«AI poolt dokumenteeritud juhtudel olid ohvrid relvitud. Lahkamistel tuvastati kuulihaavad kaelas, kurgus ja peas. Nad tapeti põlvitamise või lamamise ajal,» ütles Amnesty Hispaania haru direktor Esteban Beltrán.

Tema sõnul on mõrvade arv Venezuelas suurem kui paljudes riikides, kus käib sõda.

Venezuelas pannakse toime 89 tapmist 100 000 elaniku kohta ning seda on kolm korda rohkem kui kuritegevusest räsitud naaberriigis Brasiilias, ütles Amnesty Argentina haru rahvusvahelise justiitspoliitika direktor Mariana Fontoura Marques.

Tema sõnul on julgeoleku puudumine üks peamisi põhjuseid, mille venezuelalased riigist lahkumise põhjusena välja toovad.

ÜRO andmeil on alates 2015. aastast kodumaalt lahkunud 1,6 miljonit Venezuela kodanikku ning enamik neist on suundunud Colombiasse.

Colombia on andnud ajutise elamisloa 870 000 Venezuela kodanikule ning Peruu teatel on neile saabunud üle 400 000 venezuelalase. Colombial on Venezuelaga 2200-kilomeetriline piir. Lisaks Colombiale ja Peruule on venezuelalaste väljaränne asetanud suure koorma ka Brasiiliale, Ecuadorile.

Venezuela majandus on juba neli aastat kokku tõmbunud ning Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) teatas, et inflatsioon võib sel aastal ulatuda miljoni protsendini.

Ajal, mil ligi 90 protsenti venezuelalastest elab vaesuses, tekitab pahameelt president Maduro uhke õhtusöök Istanbuli luksusrestoranis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles