Uuring: Salisbury rünnaku kahtlusalused on seotud Vene luurega (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salisbury rünnakus kahtlustatavad Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov.
Salisbury rünnakus kahtlustatavad Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov. Foto: Metropolitan Police / PA Wire/PA Images/Scanpix

Uurivaid ajakirjanikke ühendav internetilehekülg Bellingcat avaldas informatsiooni, mis tõendab Novitšoki rünnakus kahtlustatavate meeste seotust Venemaa luureteenistusega.

Eile ütles Bellingcat, et koostöös väljaandega Business Insider tehtud uurimise järel võib kinnitada, et kaks Salisbury närvimürgi rünnaku kahtlusalust Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov on seotud Venemaa luureteenistusega GRU. Seda kinnitavad kogutud andmed ja vestlused anonüümseks jäänud Venemaa allikatega.

Mõlema mehe passis on märge «kõrgelt salastatud» ja mitme allika sõnul tehakse selline märge tavaliselt salateenistuse või kõrgete riigiametnike passidesse.

Lisaks võrreldi Petrovi passi endise Vene sõjaväeatašee ja luureagendi Eduard Shishmakovile väljastatud passiga. 

Mõlemale mehele väljastas ametkond passid 2016. aastal, ühele Petrovile aprillis ja Shishmakovile augustis. Passinumbreid võrreldes järeldati, et ajavahemikus aprillist augustini väljastas ametkond üksnes 26 passi, mis on ebatavaliselt väike arv.

Samuti kinnitab võrdlus, et luureagent Shishmakovile väljastati pass samas ametkonnas, kus Salisbury rünnakute kahtlusalustele. Varem on kinnitatud, et nimetatud ametkond tegeleb tavaliselt luureametnike ja tähtsate valitsusametnikega.

«Tavalised inimesed ei saa oma passe siit,» ütles uuriv ajakirjanik Sergei Kanev. «Ma ei mõtle ärimehi või kõrgetasemelisi ametnikke. Ma mõtlen inimesi, kes tihti töötavad saladuskatte all, muu hulgas luureteenistuses.»

Samuti avaldati ajakirjanike uuringus, et Petrov ja Boširov peeti aasta algul Hollandis lühiseks ajaks kinni, kuid lasti süüdistuseta vabaks. Hollandi võimud ei ole teadet kinnitanud.

Ühendkuningriigi võimud teatasid septembri alguses, et on tõestanud kahe Venemaa Föderatsiooni relvajõudude kindralstaabi luurepeavalitsuse (GRU) agendi seotuse endise spiooni Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisega märtsis närvimürgiga Novitšok.

Suurbritannia politsei kuulutas Venemaa kodanikud Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi üle Euroopa tagaotsitavaks ning avaldas pildid kahtlusaluste passidest, kuigi tõenäoliselt on tegu varjunimedega.

Kremli rahastusega telekanalis RT eetrisse antud intervjuus kinnitasid Boširov ja Petrov, et viibisid enne Skripalide teadvusetuna leidmist 4. märtsil Salisburys, aga tegid seda väidetavalt selleks, et näha oma silmaga 123 meetri kõrguse torniga katedraali ja selle kella ning nautida selle arhitektuuri. 

Venemaa riigipea Vladimir Putin kinnitas, et Boširovi ja Petrovi näol on tegemist tsiviilisikutega.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles