May: EL näidaku meie vastu üles veidi austust (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria kantsler Sebastian Kurz, Briti peaminister Theresa May ja Austria Salzburgi liidumaa kuberner Wilfried Haslauer.
Austria kantsler Sebastian Kurz, Briti peaminister Theresa May ja Austria Salzburgi liidumaa kuberner Wilfried Haslauer. Foto: JOE KLAMAR / AFP

Briti peaminister Theresa May ütles, et Euroopa Liit peab Brexiti läbirääkimistel Suurbritannia vastu üles näitama austust, vahendab BBC.

Austrias Salzburgis aset leidnud tippkohtumine purustas brittide lootuse saavutada takerdunud lahutuskõnelustes peatselt läbimurre.

Downing Streetilt tehtud avalduses ütles May, et tema jaoks on absoluutselt vastuvõetamatu, et ELi liidrid lükkavad tema plaani tagasi alternatiivi pakkumata.

«Ma ei pööra referendumi tulemusi ümber ega lõhesta oma riiki,» teatas May.

Briti Brexiti-ministri Dominic Raabi sõnul ei pakkunud EL omalt poolt välja ühtegi tõsiseltvõetavat alternatiivi. Seejärel avaldas ta kahtlust selle üle, kui tõsiselt ELi liidrid läbirääkimisi võtavad.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ütles tippkohtumisel keerutamata, et May plaan lihtsalt ei toimi. Prantsuse president Emmanuel Macron süüdistas Brexitit pooldavaid Briti poliitikuid EList lahkumise kulude kohta valetamises.

ELi liidrid tegid sel nädalal ettepaneku pikendada kokkuleppe tähtaega novembri keskpaiga erakorralise tippkohtumiseni, kuid Salzburgis hoiatati, et seda ei juhtu, kui kitsaskohtade lahendamises ei ole edasi liigutud.

May kinnitas, et tema plaan on ainus ning et Suurbritannia on valmis lahkuma EL-ist kokkuleppeta, kui see tagasi lükatakse. Lahkumistähtajani, 29. märtsini on aega kõigest kuus kuud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles