Pompeo: loodetavasti ei kulu Kimi-Trumpi kohtumiseni liiga kaua aega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Pompeo (vasakul) ja Donald Trump.
Mike Pompeo (vasakul) ja Donald Trump. Foto: Olivier Douliery/SIPA / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo avaldas täna lootust, et president Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni teise kohtumise korraldamisega ei lähe liiga kaua aega.

«Ma loodan, et saan varsti võimaluse reisida taas Pyongyangi jätkama neid kõnelusi,» ütles Pompeo telekanalile MSNBC Põhja-Korea tuumarelvituskõneluste kohta. «Ja siis ei kulu loodetavasti liiga kaua aega liidrite uue kohtumiseni, et teha edusamme selles kogu maailma jaoks uskumatult tähtsas küsimuses.»

Lõuna-Korea president Moon Jae-in tegi sel nädalal Pyongyangi kolmepäevase visiidi. Kim nõustus kohtumisel Mooniga sulgema ühe raketikatserajatise, andes sellega uut hoogu USA-ga peetavatele Põhja- Korea tuumarelvitustamise kõnelustele.

Kimi sõnul on ta nõus lammutama ka oma tuumarajatise Yongbyonis, kui USA rakendab «vastavaid meetmeid».

Koread sõlmisid lepped sõjaliste pingete vähendamiseks, nõustusid tihendama majanduskoostööd ning koos kandideerima 2032. aasta olümpiamängude korraldajaks.

Põhja-Korea tuumarelvitustamiskõnelused Ühendriikidega on seiskunud pärast Kimi ja  Trumpi 12. juuni kohtumist Singapuris, kus nad allkirjastasid ähmase lubaduse Korea poolsaare tuumavabaks muutmise kohta.

Trump on nimetanud tippkohtumist edulooks, kuid kriitikud on süüdistanud teda selles, et ta lasi ennast naiivselt Põhja-Koreal lollitada, andes stalinistlikule režiimile midagi vastu saamata legitiimsust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles