Venezuela presidendi sõnul taotleb ta ÜRO abi põgenike abistamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro.
Nicolas Maduro. Foto: MARCO BELLO / REUTERS

Venezuela president Nicolas Maduro ütles reedel, et taotleb ÜRO abi riigist majanduskriisi tõttu põgenenud sadade tuhandete inimeste abistamiseks ja kojutoomiseks.

Maduro sõnul kavatseb ta küsida selleks 500 miljonit dollarit.

"Ma kutsun teid, tulge Venezuelasse, ma küsin teilt 500 miljonit dollarit. Kõikide migrantide jaoks väljaspool Venezuelat, kes tahavad naasta ja nad kõik tahavad naasta!" seletas president sõnumis ÜRO esindajale Eduardo Steinile, kes on Guatemala endine asepresident.

Venezuela riigipea sõnul kasutab ta selle raha põgenike kojulennutamiseks.

Maduro pole veel otsustanud, kas osaleb järgmisel nädalal ÜRO Peaassambleel New Yorgis. Presidendi sõnul peab ta enne hindama sealseid julgeolekumeetmeid.

Maduro pole ÜRO Peaassambleel osalenud 2015. aastast saadik.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International kritiseeris neljapäeval Venezuela presidendi Nicolás Maduro valitsuse repressioone, öeldes, et Lõuna-Ameerika riigis tapeti rohkem inimesi kui mõnes maailma sõjatsoonis.

Oponendid on süüdistanud Maduro režiimi igasuguse teisitimõtlemise autoritaarses mahasurumises neli aastat kestnud majandussurutise ajal, mis on toonud kaasa Venezuela elanikest 87 protsendi vaesusse langemise, selgub mitme ülikooli uuringust.

Amnesty raport keskendus julgeolekujõudude toime pandud vägivallale operatsioonide käigus Venezuela suuremate linnade vaestes linnajagudes.

Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) juht Luis Almagro ütles nädal tagasi, et ei saa välistada sõjalise sekkumise vajadust Venezuelas kukutamaks Nicolas Maduro valitsus.

"Me ei saa kahjuks seda võimalust välistada," ütles Almagro ajakirjanikele Colombias asuvas Cucutas.

Rühm Ladina-Ameerika riike allkirjastas kuu algul resolutsiooni, milles kutsutakse Venezuelat võtma vastu humanitaarabi rändekriisi leevendamiseks. Sajad tuhanded inimesed on põgenenud Venezuelast majanduse kokkuvarisemise tõttu, mis on kaasa toonud toidu ja ravimite nappuse ning probleemid avalikes teenustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles