Luurekahtlusega norraka kaitsja loodab päästa mehe Eesti abiga Vene vanglast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kodanik Frode Berg tänavu mai alguses Lefortovo kohtus.
Norra kodanik Frode Berg tänavu mai alguses Lefortovo kohtus. Foto: Pavel Golovkin / AP / Scanpix

Venemaal spioneerimises süüdistatava norralase Frode Bergi kaitsja loodab, et mees vahetatakse välja tänavu 1. juulil Eestis tabatud 32-aastase Eesti kodaniku Jevgeni Slavini vastu, kes kahe aasta kestel töötas Vene sõjaväeluure GRU heaks.

Selleks annab tema hinnangul alust asjaolu, et Slavini tabamisel oli oluline roll Norra eriteenistusel.

«Asjaolu, et sellesse oli kaasatud Norra eriteenistus, muudab vahetuse võimaluse tõenäolisemaks, kui teiste seni nähtud juhtumite puhul,» selgitas Bergi norrakast advokaat Brynjulf Risnes ajalehele VG eile õhtul.

Risnes rõhutas siiski, et seni pole keegi võtnud võimaliku vahetuse küsimuses ei tema ega Bergi Venemaa advokaadiga ühendust.

Kuigi Bergi Venemaal ähvardav karistus on märksa pikem, kui Slavinile 10. septembril kokkuleppemenetlusega määratud aasta ja kaheksa kuu pikkune vangistus Eesti riigi vastase vandenõu eest, ei takista see advokaadi hinnangul vahetust.

«Me eeldame, et kohus usub, et Berg teadis asjast vähe, mistõttu määratakse talle maksimaalsest palju väiksem karistus. Väljakutse selles küsimuses on, kas kolm riiki – Norra, Venemaa ja Eesti – suudavad saavutada üksmeele. Aga kui nad seda teevad, siis ma ei usu, et karistuse pikkus oleks vahetuse puhul takistuseks,» arutles Risnes.

Ta oli kindel, et kui vahetus on üldse võimalik, siis Norra võimud kindlasti arutavad seda küsimust.

«Kui on võimalus Frode Bergi väljavahetamiseks, siis oleme selle üle loomulikult õnnelikud,» lisas Risnes.

Frode Berg vahistati mullu detsembris Moskvas Punase väljaku lähedal. Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) väitel on 60. eluaastates endine Norra piirivalvetöötaja spioon, kes üritas saata Moskvast Natalia-nimelisele naisele ümbrikuid raha ja spionaažijuhistega.

Norra ja Venemaa vahel lahvatanud diplomaatiline skandaal on siiani lahenduseta. Bergi spionaažiasi on eeluurimisel ning hoolimata vaidlustest pole Berg vanglamüüride tagant pääsenud. Viimase info järgi võiks asi kohtus arutlusele jõuda novembris.

Norra välisministeeriumi riigisekretär Audun Halvorsen käis kahe nädala eest Venemaal, kus kohtus mitmete kõrgete riigitegelastega, sealhulgas Venemaa asevälisministri Vladimir Titoviga. Enne kohtumist ütles Halvorsen, et kõne alla võib tulla ka Frode Bergile esitatud spioneerimissüüdistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles