Rootsi Demokraadid asuvad parlamendi spiikri valimisel paremliidu kandidaadi seljataha (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Norlén.
Andreas Norlén. Foto: Andreas Norléni kampaanialehekülg Facebookis

Paremäärmuslikud Rootsi Demokraadid kavatsevad hääletada Riksdagi spiikri valimistel paremliidu Alliansi ühise kandidaadi, moderaatide esindaja Andreas Norléni poolt.

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

«Kahest spiikrikandidaadist, kelle on sotsiaaldemokraadid ja moderaadid üles seadnud, valime moderaatide kandidaadi poolt hääletamise. Meie hinnangul on moderaatidel parimad võimalused juhtida ükskõik millises koosseisus valitsust, arvestades praegust olukorda parlamendis,» teatas Rootsi Demokraatide juht Jimmie Åkesson täna pressiteate vahendusel.

«Me tervitame parlamendi laiapõhjalist toetust Andreas Norlénile,» teatas selle peale SVT-le moderaatide fraktsiooni juht Tobias Billström.

Allianssi kuuluva Keskpartei fraktsiooni juht Anders W. Jonsson rõhutas aga, et neile on oluline, et Rootsi Demokraatide mõjuvõim ei kasvaks. Tema hinnangul ei ole spiikri valimine kuidagi seotud valitsuse moodustamisega.

«Tegu on spiikri valimise ja ei millegi muuga. Rootsi Demokraadid ise otsustavad, kuidas nad hääletavad,» lisas Jonsson.

Ka teised Allianssi liikmed Liberaalid ja Kristlikud Demokraadid teatasid, et Rootsi Demokraatide otsus, kelle poolt hääletada, on nende enda valik.

Spiikrikandidaadiks seatud moderaat Andreas Norlén on olnud Rootsi parlamendi liige 12 aastat, tal on doktorikraad õigusteatuses ning ta on Riksdagi põhiseaduskomisjoni juht.

Sotsiaaldemokraadid esitasid Åsa Lindestami kandidatuuri spiikri kohale  pärast seda, kui nende pakkumine Allianssile leida ühine kandidaat parlamenti juhtima läbi kukkus.

Rootsi Demokraadid on teise asespiikri kohale seadnud üles oma liikme Björn Söderi kandidatuuri.

Uue spiikri üle hääletab Rootsi parlament ülehomme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles