Somaalias hukkus USA õhulöögis 18 pühasõdalast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Shabaabi pühasõdalased.
Al-Shabaabi pühasõdalased. Foto: Feisal Omar / REUTERS

USA sõjalennukid tapsid reedel 18 islamistide äärmusrühmituse Al-Shabaab liiget pärast seda, kui ameeriklaste ja kohalikud üksused sattusid Somaalia lõunaosas rünnaku alla, teatas laupäeval Ühendriikide sõjavägi.

USA Aafrika väejuhatuse teatel toimus õhulöök Kismayo sadamalinnast umbes 50 kilomeetrit loodes asuvas piirkonnas. Veel kaks Al-Shabaabi võitlejat sai surma tulevahetuses Somaalia üksustega.

Väejuhatuse sõnul ei saanud vahejuhtumis surma ega haavata ükski USA või selle partnerüksuste liige. Pressiesindaja sõnul toimus õhulöök pärast seda, kui äärmuslasi "nähti manööverdamas (USA ja Somaalia üksuste) ühispatrulli poole".

USA on tänavu teinud terrorirühmitusele üle 20 õhulöögi. Äärmusrühmitusega Al-Qaeda seotud Shabaabi peetakse Sahara-taguse Aafrika kõige ohtlikumaks islamiäärmuslikuks grupiks.

Somaalia pealinnas Muqdishos kuu alguses autopommiplahvatuses surma kuus ja viga veel vähemalt 14 inimest. Al-Shabaabi süüdistatakse ka oktoobris toimunud pommirünnakus Muqdishos, milles hukkus üle 500 inimese.

Al-Shabaab on alates 2007. aastast pidanud võitlust Somaalia rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse kukutamiseks.

Al-Shabaab kaotas kontrolli Muqdishos 2011. aastal, ent on jätkanud võitlust, korraldades sageli rünnakuid nii sõjaväeliste, valitsusega seotud kui ka tsiviilsihtmärkide vastu.  USA on teinud viimasel ajal kokkuleppel Somaalia võimudega arvukalt õhurünnakuid nii Al- Shabaabile kui ka äärmusrühmituse Islamiriik kohalikele võitlejatele. Eelmisel aastal tehti üle 30 õhurünnaku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles