Sankt Galleni kantoni elanikud Šveitsis toetasid burka keelamist (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nägu katvat rõivastust kandvad naised meeleavaldusel Taanis.
Nägu katvat rõivastust kandvad naised meeleavaldusel Taanis. Foto: Claus Bonnerup / imago / Scanpix

Kirde-Šveitsis asuva Sankt Galleni kantoni elanikud toetasid tänasel rahvahääletusel nn burkakeelu kehtestamist ning sellega saab piirkonnast teine Šveitsi kanton, kus pole lubatud nägu katva rõivastuse kandmine avalikes kohtades.

Ligi 67 protsenti kantoni valijatest toetas nägu katvate rõivaste keelustamist.

Riigi lõunaosas asuv Ticino kanton kehtestas sarnase seaduse kaks aastat tagasi, üritades näokatete keelamisega eelkõige takistada burka ja muude islamiusu tavadega seotud näolooride kasutamist.

Sankt Galleni kantoni parlamendi saadikud võtsid eelmisel aastal vastu seaduse, mille teksti kohaselt ohustab iga inimene, kes muudab end näo katmisega avalikus kohas tuvastamatuks, julgeolekut ning sotsiaalset ja usulist rahu ning talle määratakse selle eest trahv.

Seadus võeti piirkondlikus parlamendis vastu parempopulistide ja tsentristlike parteide toetusel.

Küsimus jõudis referendumile, kuna Roheline Partei ja Noored Sotsialistid nõudsid asjas rahvahääletust.

Šveitsi valitsus oli läinud aastal vastu algatusele, millega sooviti keelata kogu riigis burka kandmine, leides, et iga piirkond peaks otsustama sobivate meetmete üle ise.

Ilmselt jõuab küsimus siiski üleriigilisele referendumile tuleval aastal, sest parempopulistlik Šveitsi Rahvapartei kogus 100 000 allkirja, mis on vajalikud ükskõik mis teema rahvahääletusele panemiseks.

Küsimus piirangutest toidule

Täna toimus lisaks Sankt Galleni kantonile Šveitsis ka riiklik referendum põllumajanduse ja toiduohutuse küsimustes, millega sooviti tagada varasemast eetilisemat ja keskkonnasõbralikumat toidutootmist ning pakkuda Šveitsi põllumeestele kaitset odava importkauba vastu.

Õunakasvataja Jan Hug vaatamas üle oma saaki Güttingenis Põhja-Šveitsis tänavu augustis.
Õunakasvataja Jan Hug vaatamas üle oma saaki Güttingenis Põhja-Šveitsis tänavu augustis. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

Hääletajad lükkasid aga BBCi andmeil nn ausa toidu ja toidusõltumatuse algatusted tagasi.

Neile oli vastu ka Šveitsi valitsus, sest muudatuste tulemusel kerkinuks eeldatavasti toidukaupade hind märkimisväärselt ning piirangud võinuks olla vastuolus Šveitsi rahvusvaheliste kaubanduslepetega.

Nn toidusõltumatuse algatust toetas mõjuvõimas Šveitsi põllumeeste ametiühing ning muuhulgas sooviti sellega muuta ajutine geneetiliselt muundatud organismide (GMO) keeld alaliseks.

Hääletamine mõlemal referendumil lõppes täna keskpäeval kohaliku aja järgi.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles