Türgi-meelne Idlibi relvarühmitus nõustus Ankara ja Moskva leppega (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürlased avaldamas toetust Türgi ja Venemaa leppele mässuliste käes olevas Idlibis reedel.
Süürlased avaldamas toetust Türgi ja Venemaa leppele mässuliste käes olevas Idlibis reedel. Foto: ZEIN AL RIFAI / AFP / Scanpix

Süüria Idlibi provintsi mittedžihadistlik relvarühmituste ühendus Rahvuslik Vabastusrinne (NLF) nõustus eile Moskva ja Ankara vahel saavutatud kokkuleppega suurpealetungi ärahoidmiseks regioonis.

NLF teatas täielikust koostööst oma Türgi liitlasega, et aidata neid edu saavutamisel tsiviilelanike säästmiseks sõjakannatustest.

«Me oleme valvel võimaliku reetmise pärast venelaste, režiimi või iraanlaste poolt,» lisas NLF. «Me ei loobu oma relvadest, oma maast või oma revolutsioonist.»

Venemaa ja Iraan on Süüria valitsusvägede peamised liitlased.

Süüria provintsi peamine islamiäärmuslik ühendus Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ei ole seni veel rahuettepanekule vastanud.

Al-Qaedaga seotud rühmitus Hurras al-Deen keeldus Ankara-Moskva kokkuleppest, seisis eile sotsiaalmeedias ringelnud avalduses.

Venemaa president Vladimir Putin teatas esmaspäeval pärast kõnelusi Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğaniga, et Venemaa ja Türgi nõustusid looma 15. oktoobriks nn demilitariseeritud tsooni Süürias asuva Idlibi provintsi ümber.

Praegu viibivad puhvertsoonis nii NLFi kui Hurras al-Deeni võitlejad, teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Süüria kodusõjas on alates 2011. aastast hukkunud üle 360 000 inimese, miljonid on jäänud kodutuks.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles