Briti leiboristid korraldaks Brexiti-küsimuse lahendamiseks uued valimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Corbyn täna Liverpoolis Leiboristliku Partei kongressil.
Jeremy Corbyn täna Liverpoolis Leiboristliku Partei kongressil. Foto: PAUL ELLIS / AFP / Scanpix

Ühendkuningriigi opositsioonilise Leiboristliku Partei juht Jeremy Corbyn väljendas täna toetust uute valimiste korraldamisele, et lahendada ummikseisu, millesse on Brexiti-kõnelused jooksnud konservatiivist peaministri Theresa May juhtimisel.

Seni on Corbyn olnud vastu üleskutsetele toetada uut referendumit Euroopa Liidust lahkumise üle.

Pärast seda, kui Euroopa Liidu liidrid tegid sel nädalal Salzburgis peetud tippkohtumisel May Brexiti-plaani pihuks ja põrmuks, on aga kasvanud surve, et leiboristid asuks Brexiti-teemal juhtrolli.

Corbyn, kes ise 1975. aastal hääletas Suurbritannia toonase Euroopa Ühendusega liitumise vastu, ütles, et ta on valmis küll jälgima debatti võimaliku uue referendumi küsimuses Ühendkuningriigi liikmelisuse üle Euroopa Liidus, kui rõhutas, et eelistaks erakorralisi valimisi, juhul kui May ei suuda saavutada kõnelustel lahkumislepingut, mida leiboristid saaks parlamendihääletusel toetada.

«Meie eelistuseks oleks üldvalimised ja siis me saame rääkida läbi oma tulevase suhte teemal Euroopaga,» laus Corbyn täna BBC saates «Andrew Marr Show», kinnitades, et leiboristid on valmis hääletama iga kokkuleppe vastu.

«Me hääletaks selle maha, kui ei see ei vasta meie nõuetele, et saata nii valitsus – kui see ikka veel on ametis – tagasi läbirääkimiste laua taha ning kui toimuvad üldvalimised ja meie oleme võimul, siis me läheks otse läbirääkimistele,» selgitas leiboristide juht.

Suurbritannia peaks lahkuma Euroopa Liidust tuleva aasta märtsis. Pärast mõnda aega püsinud positiivset meeleolu mõlemale poolele sobiva lahkumisleppe saavutamise osas, muutus õhkkond sel neljapäeval Salzburgis, kui Euroopa Liidu liidrid riburada pidi põrmustasid May esitatud ettepanekud.

May on lubanud jääda endale kindlaks ning ootab nüüd, et Euroopa Liit tuleks välja omapoolsete ettepanekutega.

Suurbritannia peaminister Theresa May pärast Salzburgi tippkohtumiselt naasmist ajakirjanikele aru andmas.
Suurbritannia peaminister Theresa May pärast Salzburgi tippkohtumiselt naasmist ajakirjanikele aru andmas. Foto: JACK TAYLOR / Getty Images / Scanpix

Austria tippkohtumisel lahvatanud tüli on aga andnud hoogu spekulatsioonidele, et peagi on oodata Ühendkuningriigis erakorralisi valimisi. Ajakirjanduse andmeil on May meeskond juba asunud seadma plaane novembrikuisteks valimisteks, et päästa nii Brexitit ja oma töökohta.

Brexiti-minister Dominic Raab on siiski eitanud erakorraliste valimiste toimumist veel sel aastal, lausudes, et Suurbritannia ei «hüppa ühelt plaanilt teisele nagu mingi diplomaatiline liblikas».

«Me oleme selles küsimuses resoluutsed,» lisas ta.

Leiboristid on praegu kogunenud oma parteikonverentsile Liverpooli ning konservatiivide parteikonverents toimub selle kuu lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles