Iisrael andis hävitamisele mineva beduiiniküla elanikele lahkumiseks nädala (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khan al-Ahmari küla Iisraeli okupeeritud Läänekaldal. Iisraeli võimud tahavad beduiiniküla lammutada.
Khan al-Ahmari küla Iisraeli okupeeritud Läänekaldal. Iisraeli võimud tahavad beduiiniküla lammutada. Foto: MOHAMAD TOROKMAN / REUTERS / SCANPIX

Iisraeli võimud teatasid, et annavad Läänekaldal asuva beduiinide küla Khan al-Ahmari elanikele lahkumiseks aega septembri lõpuni.

Iisraeli ülemkohus jättis 5. septembril küla lammutamisotsuse jõusse, kuna väidetavalt ehitati see ilma nõuetekohaste lubadeta.

Khan al-Ahmar on beduiinide küla, mis koosneb peamiselt savist, plekist ja teistest käepärastest materjalidest ehitatud osmikutest. Küla, kus elab umbes 200 inimest, asub strateegilises kohas Iisraeli asunduste lähedal ning Surnumereni viiva tee ääres.

Külaelanikele anti 1. oktoobrini aega, et hooned külas ise lammutada. Iisraeli kaitseministeeriumi asundusküsimustega tegeleva osakonna avalduses ei täpsustatud, mis juhtub siis, kui korraldust ei täideta.

Külaelanikud on öelnud, et nad ei kavatse teatest hoolimata lahkuda. «Keegi ei lahku. Meid peab jõuga välja heitma,» ütles küla pressiesindaja Eid Abu Khamis.

Israeli buldoosri ette kogunenud meeleavaldajad protestimas Iisraeli kava vastu lammutada Khan al-Ahmari küla Läänekaldal.
Israeli buldoosri ette kogunenud meeleavaldajad protestimas Iisraeli kava vastu lammutada Khan al-Ahmari küla Läänekaldal. Foto: Mussa Qawasma / REUTERS / Scanpix

Iisraeli okupatsioon Läänekaldal on kestnud 50 aastat, ehkki rahvusvaheline õigus seda ei tunnusta.

Jeruusalemmast idas asub hulk traditsiooniliselt nomaadliku eluviisiga beduiinide külasid. Inimõiguslased kardavad, et nende lammutamine on ettevalmistus uute Iisraeli asunduste ehitamisele.

See tooks kaasa Läänekalda põhja- ja lõunaosaks jagamise ning selle praegusest veelgi suurema eraldamise annekteeritud Ida-Jeruusalemmast, milles palestiinlased näevad oma tulevase riigi pealinna.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles