Vene luurelennuki allatulistamine võib tuua Süüriale uuemad Vene õhutõrjesüsteemid (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S-300 süsteem õppustel.
S-300 süsteem õppustel. Foto: Donat Sorokin/TASS/Scanpix

Venemaa võib pärast luurelennuki Il-20 allatulistamist hakata tarnima Süüriasse õhutõrje raketisüsteeme S-300, mis piiraksid Iisraeli õhujõudude tegevust, kirjutas tänane ajaleht Kommersant.

«De facto saaks Süüria õhuruumi katta mitte üksi aegunud õhutõrjesüsteemide, vaid vägagi tõhusa S-300 modifikatsiooniga,» kirjutas ajaleht kõrgelseisvale sõjaväeallikale viidates.

Kui S-300 tõepoolest Süüriasse jõuavad, on see allika sõnul Iisraeli õhujõudude jaoks tõsine argument loobuda löökidest Süüria pihta. Tema sõnutsi võib vahejuhtumite vältimiseks iga Süüria meeskonna juurde kinnistada Vene ohvitseri.

Ajalehe andmetel võib Venemaa saata Süüriasse S-300 patarei. Varem rääkisid S-300 Süüriasse tarnimise võimalikkusest asjatundjad.

«Need on kaitsesüsteemid. Nad on heidutav mõjur: ära lenda, ära soorita agressiooniakti ja keegi ei tulista sind,» ütles Interfaxile erukindralpolkovnik Leonid Ivašov, endine Vene kaitseministeeriumi rahvusvahelise sõjalise koostöö osakonna juhataja. Tema sõnutsi kulub Süüria meeskondade väljaõpetamiseks kolm kuud.

Venemaa S-300 süsteem.
Venemaa S-300 süsteem. Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Scanpix

Süüria õhutõrje tulistas 17. septembril Vahemere kohal lennanud Vene luurelennukit Il-20 ning tabas seda õhutõrjesüsteemi S-200 raketiga. Pardal olnud 15 Vene sõdurit sai surma.

Venemaa alustas koheselt Iisraeli süüdistamisega. Väideti, et juudiriigi hävitajad juhtisid Il-20 tulejoonele ning see põhjustas Vene luurelennuki allatulistamise. Iisrael aga ei nõustunud Venemaa süüdistustega ja tõi välja, et Il-20 pihta tulistamise hetkeks olid nende hävitajad juba Süüria õhuruumist lahkunud. 

Ekspertide hinnangul võis lennuki allatulistamise põhjustada Süüriale Venemaalt tarnitud vanade S-200 süsteemide vead või õhutõrjujate eksimus. Usutakse, et Süüria õhutõrje ei veendunud enne raketi tulistamist sihtmärgis ning selles, kus Venemaa lennukid paiknevad. See on omakorda tekitanud kahtlusi, et Venemaa ei usalda oma liitlast Süüriat ega jaga nendega piisavalt teavet.

Moskva jättis omal ajal S-300 süsteemid Süüriale tarnimata Iisraeli nõudel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles