Trumpi ülemkohtunikukandidaat sai uue süüdistuse seksuaalses väärkohtlemises (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brett Kavanaugh.
Brett Kavanaugh. Foto: Win Mcnamee / AFP / Scanpix

USA president Donald Trumpi poolt ülemkohtunikukandidaadiks nimetatud Brett Kavanaugh sai juba teise süüdistuse seoses väidetava seksuaalse väärkohtlemisega.

Kui esimesena tuli oma looga nädal aega tagasi avalikkuse ette Palo Alto ülikooli psühholoogiaprofessor Christine Baley Ford, siis nüüd süüdistab meest Deborah Ramirez, kes õppis Kavanaugh'ga koos Yale'i ülikoolis. Ramirez rääkis oma versiooni väljaandele New Yorker.

Naise sõnul paljastas kohtunik oma suguelundid ühel ühiselamus toimunud peol ning surus need naisele vastu nägu, põhjustades sellega ilma loata füüsilise kontakti. Sarnaselt esimesele süüdistusele, lükkas Kavanaugh ümber ka Ramirezi jutu ja väitis, et tegu on laimuga.

Ramirezi sõnul toimus intsident ajal, mil mõlemad olid Yale' ülikooli esmakursuslased õppeaastal 1983-84. Väidetavalt võtsid mõlemad osa joomismängust, kus kõik istusid ringis ning andsid teineteisele ülesandeks juua.

Naise sõnul oli ühel hetkel tema poole suunatud plastpeenis ning hiljem oli üks mees end ebasobival viisil paljastanud. «Ma mäletan, et mu näo ees oli peenis,» ütles ta. «Ma teadsin, et tegu polnud sellega, mida ma soovisin. Isegi mitte minu toonases seisundis,» väitis naine.

Brett Kavanaugh.
Brett Kavanaugh. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

Ramirez oli väidetavalt Kavanaugh' suguelundeid puutunud, üritades meest endast eemale lükata. «Ma ei kavatsenud peenist enne abiellumist katsuda,» lausus ta, viidates oma katoliku-kasvatusele. Ta lisas: «Mul oli piinlik, olin häbistatud ja alandatud.»

Samuti mäletab naine enda sõnul seda, kuidas Kavanaugh oli temast paremal seisnud, naernud ning püksid üles tõmmanud. Siiski tunnistas Ramirez, et ta ei mäleta alkoholi tõttu tervet õhtut ning seetõttu oli ta ka oma loo rääkimises kahelnud.

Loo avaldanud ajakirjanikud Ronan Farrow ja Jane Mayer võtsid ühendust kümnete Ramirezi ja Kavanaugh kursusekaaslastega, et saada süüdistuste osas rohkem teavet. Kolm endist õpilast mäletasid, et neile oli vahejuhtumi kohta räägitud.

Samas lükkasid kaks meessoost õpilast väidetava vahejuhtumi ümber ning ütlesid, et selline käitumine pole sugugi Kavanaugh' moodi. Süüdistuse lükkas oma avalduses ümber ka kohtunik ise.

«See väidetav juhtum 35 aasta tagusest ajast ei leidnud aset. Inimesed, kes mind siis tundsid, teavad, et seda ei juhtunud ning on selle ka välja öelnud,» sõnas ülemkohtunikukandidaat.

Uue ülemkohtuniku kinnitamine on oluline samm, sest üheksaliikmeline ülemkohus annab viimase hinnangu föderaalseadustele, mis mõjutavad väga suurel määral elu USAs. President Trump loodab Kavanaugh' kiiret kinnitamist, sest asjade venimise korral võib juhtuda, et vabariiklased jäävad novembris toimuvate vahevalimiste järel ilma oma napist enamusest Senatis ning konservatiivse Kavanaugh ametisse nimetamine ei saa võimalikuks.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Valge Maja on asunud Kavanaugh poolele ning väitnud, et süüdistused on osa demokraatide poolt korraldatud laimukampaaniast. Lisaks saadeti välja avaldus, milles seati kahtluse alla New Yorkeris avaldatud artikli nõrkused.

Ülemkohtunikuks saamiseks tuleb Kavanaugh'l esmalt saada Senati õiguskomitee heakskiit ning siis juba positiivne hinnang tervelt senatilt. Demokraadid on süüdistuste valguses kutsunud üles Kavanaugh ametisse kinnitamine peatama.

Tuleproov ootab meest ees neljapäeval, mil esimese süüdistuse esitanud Ford tuleb õiguskomitee ette selleks, et väidetavalt 1982. aastal aset leidnud juhtumi osas selgitusi jagada. Fordi sõnul üritas Kavanaugh keskkoolis toimunud peo ajal tema riideid eemaldada, surus ta voodisse ning kattis tema suu, et karjeid kuulda poleks. Ford oli toona 15-aastane ning Kavanaugh 17.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles