Ungari konsul andis Ukrainas ebaseaduslikult passe välja (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina välisminister Pavlo Klimkin (vasakul) ja Ungari välisminister Péter Szijjártó.
Ukraina välisminister Pavlo Klimkin (vasakul) ja Ungari välisminister Péter Szijjártó. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Ungari ja Ukraina vahel on lahvatanud diplomaatiline tüli pärast seda, kui Ungari konsul andis Taga-Karpaatias välja topeltkodakondsust, mis on Ukraina seaduste järgi keelatud. 

Ukraina võib nüüd Ungari konsuli riigist välja saata, aga Ungari välisministri Péter Szijjártó sõnul võib Budapest sellele anda proportsionaalse vastuse.

«Kui Ukraina saadab välja Ungari konsuli, ei jää see Ungari poolt proportsionaalse vastuseta, kuid säilib lootus, et seda on võimalik vältida,» ütles Szijjártó ajakirjanikele enne lendu New Yorki ÜRO peaassambleele. Avaldust vahendas Ungari väljaanne Origo.

Minister kinnitas, et kohtub New Yorgis Ukraina ametivenna Pavlo Klimkiniga, ja väitis, et viimasel ajal on Ukrainas siginenud Ungari-vaenulikud meeleolud. Ta seostas seda lähenevate presidendi ja ülemraada valimistega.

Szijjártó väitis, et viimase nädala sündmused läksid liiga kaugele ning ületasid rahvusvahelise õiguse ja diplomaatia kirjutatud ja kirjutamata reeglid, sest Ukraina eriteenistused viisid tema sõnul läbi operatsiooni NATO liikmesriigi Ungari konsulaadis.

«Topeltkodakondsus on Euroopas levinud ja kui Ukraina tahab tõepoolest liikuda Euroopa suunas, ei saa ta seda kahtluse alla seada,» märkis ta. Minister lisas, et Ungari võib edaspidi astuda ka edaspidi samme, mis aeglustavad Ukraina liikumist Euroopa Liidu ja NATO poole.

Mis juhtus?

Ukraina meedias ilmus eelmisel nädalal teave, et Taga-Karpaatias Beregove Ungari konsulaadis jagatakse inimestele Ungari passe ja lisati video ustavusvande andmisest.

Pärast vannet, milles vastsed kodanikud nimetasid Ungarit oma isamaaks ja lubasid seda teenida, kutsusid Ungari diplomaadid neid üles varjama Ukraina võimude eest Ungari kodakondsuse saamist. Kuigi videos pole näha otseselt passide jagamist, on selge, et sealsed kodanikud said teise kodakondsuse, mis on Ukraina seadustega vastuolus. 

19. septembril ütles Klimkin, et kavatseb New Yorgis ÜRO peaassambleel Szijjártóga Ungari passide jagamise Taga-Karpaatias kõne alla võtta, väljendades valmidust kõnealust videot Szijjártóle näidata.

Kuigi Ungari passide jagamine on pikalt olnud avalik saladus, ajas see juhtum välisminister Klimkini eriti vihaseks. «Ütlen, et konsulil ei ole seal midagi teha, jagagu Ungari passe Ungari kodanikele Budapestis,» kirjutas Klimkin oma Facebooki leheküljel.

20. septembril nimetas Szijjártó Ukraina kavatsust saata passide jagamise asjus välja Ungari Beregove konsul vaenulikuks ja ohtlikuks sammuks. Ta pidas ka võimalikuks vastuseks Ukraina Euroopaga edasise lõimimise takistamist.

«Pärast meetmeid, mis on Taga-Karpaatia ungarlaste suhtes diskrimineerivad, ja igasuguseid katseid neid hirmutada, on meievastased kallaletungid jõudnud uuele tasemele... Selline samm seab kahe riigi suhted uude mõõtmesse ega jää vastuseta,» ütles Szijjártó.

«Ungari seirab pideval sündmuste arengut ja võimalik, et edaspidi võib minna vaja meetmeid Ukraina lõimimise aeglustamiseks,»  lisas ta.

Ukraina Taga-Karpaatia oblast on koduks suurele ungari kogukonnale. Eelmise aasta seisuga elas seal 95 000 ungarlast, kes moodustasid 7,3 protsenti oblasti elanikest. Tegu on piirkonnaga, kus rahvaste vahel on pikalt tüli küpsenud.

Ungari idee nn kultuurilisest autonoomiast tekitab ukrainlastes kahtlusi ning hirmu, et ungarlastel on kavas hõivata osa Ukrainast. 

Samas tekitas skandaali Ukraina uus haridusseadus, mille kohaselt on keelatud hariduse andmine võõrkeeles. Kuna sellega keelati ka ungari keeles õpetamine pärast neljandat klassi, ajas see ungarlased kurjaks ning vastumeetmena otsustas Ungari blokeerida Ukraina kohtumisi NATOga.

Sel aastal nimetas Ungari ametisse ministri, kes on vastutav Taga-Karpaatia oblasti arengu eest. Selline samm vihastas Ukraina võime, kes asusid Budapesti survestama, et uuel ametikohal töötavat inimest hakataks ministri asemel kutsuma eriesindajaks. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles