Endine Prantsusmaa peaminister kandideerib Barcelona linnapeaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel Valls.
Manuel Valls. Foto: PAU BARRENA / AFP / Scanpix

Endine Prantsusmaa peaminister Manuel Valls kutsus homseks kokku pressikonverentsi, kus teatab ilmselt järgmisel aastal Barcelona linnapeaks kandideerimisest.

Barcelonas sündinud ning Prantsusmaal kasvanud 56-aastane poliitik on olnud Kataloonia separatistliku liikumise karm kriitik. Kuuldused tema linnapeaks pürgimisest on ringi käinud juba alates aprillist, mil paremtsentristlik erakond Ciudadanos palus teda oma kandidaadiks. Ciudadanos võitis eelmise aasta detsembris toimunud Kataloonia parlamendivalimistel enim kohti.

Valls ütles aprillis, et kaalub linnapeaks kandideerimist ning alustas kohtumisi ärimeeste, kultuuritegelaste ja kodanikuühenduste liikmetega, saamaks ülevaade sellest, kuidas tema kandidatuuri suhtutaks.

Algselt rääkis Valls mõttest tekitada nn konstitutsiooniliste parteide ühine nimekiri, et alistada separatistlike vaadetega erakonnad. Selline lahendus ei sobinud aga Kataloonia Sotsialistlikule Parteile.

Valls postitas reedel sotsiaalmeediasse pildi Barcelonale iseloomulikest tänavakividest. Pildiallkirjaks oli vaid üks sõna: «Barcelona...». Mõni tund hiljem kutsuti meediaväljaanded homseks pressikonverentsile, kus Valls kõigi eelduste kohaselt kandideerimisest teatab.

Kui Vallsi kandidatuur kinnitatakse, oleks tegu raputusega linnale, kus praeguse linnapea Ada Colau alistamine saab olema keeruline.

Ciudadanose juhtkond paistab olevat veendunud, et Valls kandideerib. Reedel ütles erakonna liider Albert Rivera, et on veendunud Vallsi soovis linnas muutusi teha.

«See on ambitsioonikas ja julge kandidatuur,» lisas Rivera, kelle erakond suudab Vallsile tagada piisava eetriaja ja rahalise toetuse.

1962. aastal Barcelonas sündinud Valls on Prantsusmaa poliitikas erinevatel tasanditel ametis olnud. Sotsialistliku partei liikmena tegutses ta kohalikus poliitikas, olles näiteks Evry linnapea. Pärast seda oli ta ametis Prantsusmaa siseministrina ning aastatel 2014-2016 pidas ta Prantsusmaa peaministri ametit.

Valls tahtis sotsialistide kandidaadina ka presidendiks saada, aga kaotas partei eelvalimistel ega saanud erakonna presidendikandidaadiks. Eelmise aasta juunis pääses ta üksikkandidaadina Prantsusmaa rahvusassambleesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles