Turu saarestikus toimunud suuroperatsiooni ümbritseb saladuseloor (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politseinik.
Soome politseinik. Foto: RONI LEHTI / AFP / Scanpix

Soome võimud on nädalavahetusel Turu saarestikus toimunud suuroperatsiooni osas olnud kidakeelsed ning mitmed olulised küsimused on jäänud vastuseta.

Politsei on kirjeldanud juhtumit kui tavalise majanduskuriteo uurimist. Samas osalesid operatsioonis keskkriminaalpolitsei ja Edela-Soome politseinike kõrval ka piirivalvurid ja isegi kaitseväelased. Kaasati laevad, lennukid ning helikopterid.

Pealtnägijate sõnul toimusid läbiotsimised ettevõtte Airiston Helmi aladel ning teadaolevalt on firma omanikud venelased.

YLE intervjueeris Soome keskkriminaalpolitsei uurijat Markku Ranta-ahot, kes ei vastanud mitmetele olulistele küsimustele. Järgnevalt on välja toodud küsimused, millele Ranta-aho otse vastust ei andnud.

Mis ettevõttega on läbiotsimine seotud?

Ma ei saa ettevõtte nime öelda. Seadusandlus keelab politseil seda avalikustada.

Kas tegemist on ettevõttega Airiston Helmi?

Ma ei saa öelda ettevõtte nime. See on Soomes registreeritud ning läbiotsimine toimus firma territooriumil.

Uurimisega seotud ettevõte on registreeritud Soomes, aga omanikud on mujal – kus?

Teises Euroopa Liidu riigis. Täpsemalt ei saa politsei kommenteerida.

Rahapesu taustal on enamasti mõni kuritegu. Millise kuriteoga on rahapesu seotud?

Ma ei saa midagi selle kohta öelda. Seda uuritakse praegu.

Mis riigi kodanikud on kahtlusalused?

Ma ei saa seda täpsustada.

Mis riigi kodanikud on kolm kinni võetud kahtlusalust?

Ma ei saa öelda midagi kodakondsuse ega isikute kohta.

Kas nad on venelased?

Ma ei saa öelda.

Kas nad on soomlased?

Ma ei saa öelda.

Lisaks pakkus ajakirjandusele huvi see, miks läksid tavalist majanduskuritegu uurima maskides ja automaatrelvadega varustatud ametnikud. Markku Ranta-aho sõnul on tegu tavapärase varustusega, mida politsei selliste tööde puhul kasutab.

Temalt uuriti ka seda, kas politsei kandis sellist varustust kuna oli oodata vastupanu. Võimaliku vastupanu kohta ametniku sõnul informatsiooni polnud, aga tema sõnul kasutavad politseinikud varustust, mis annab neile valmisoleku igasugusteks olukordadeks.

Strateegilised objektid

Politsei andmeil on Turu saarestikus kinni peetud isikud välismaalased, Helsingis asuva Venemaa saatkonna allikate sõnul on vähemalt ühe näol tegu venelasega, teatas Helsingin Sanomat.

Soome sõjaliste allikatega suhelnud ajaleht Iltalehti kirjutas, et tegu oli ilmselt millegi muuga peale rahapesu. Kaitseväe juhtkonna allikate kommentaaridele lähtudes on alust arvata, et sedavõrd suurt operatsiooni ei võetud ette vaid rahapesu paljastamiseks.

Sõjaväeallikad ütlesid Iltalehtile, et rahapesu ja maksupettust võidi kasutada suurema operatsiooni ettekäändena, sest kuriteo uurimine äratab vähem tähelepanu kui sõjaline operatsioon. Kahtlusi süvendab ka fakt, et tegemist oli strateegilise objektiga.

Iltalehti andmetel võivad sarnased operatsioonid tulevikus aset leida ka mujal, sest arvatavasti uuritakse kõiki venelaste omanduses olevaid strateegilisi kinnistuid. On tõenäoline, et saabub ka lõpp strateegiliste objektide venelastele müümisele.

Soome kaitsejõudude allikas ütles Helsingin Sanomatele, et Vene taustaga ettevõte Airiston Helmi on pikalt Soome kaitseväele ja kaitsepolitseile huvi pakkunud, sest selle tegevus on kontrolli alt väljas olnud. Väidetavalt pole toimunud äritegevust, aga samas on ostetud kinnistuid Soome jaoks strateegiliselt olulises piirkonnas.

Anonüümseks jääda soovinud Soome ohvitser tunnistas Helsingin Sanomatele, et soomlased on olulisi objekte venelastele müües olnud rumalad. Väidetavalt on kaitseväes korduvalt arutatud võimalust selliseid tehinguid piirata.

Mis toimus?

Nädalavahetusel leidis Turu saarestikus ja Päris-Soome maakonnas aset suur politseioperatsioon, mille käigus toimusid umbes kümnes kohas läbiotsimised ning konfiskeeriti nii dokumente kui mälupulki. Operatsioonist võttis osa ligi sada inimest keskkriminaalpolitseist, Edela-Soome politseist, piirivalvest ning kaitsejõududest. Kasutusel olid rannavalve laevad, lennukid, helikopterid ning kaitseväe vahendid.

Uurija Tomi Taskila sõnul tuli kaasata sedavõrd suured jõud, sest politsei poleks suutnud üksi nii suurel objektil tegutseda. Ühte objekti otsiti läbi 12 tundi.

Esialgsete andmete kohaselt oli operatsioon pikalt ette valmistatud ning politsei ja maksuamet on sellega seoses koostööd teinud viimased pool aastat. Eelmisel kuul sai uurimine hoogu juurde, sest maksuamet teatas musta tööjõu kasutamisest ning sellega seonduvalt ka rahapesust.

Läbiotsimiste raames on üle kuulatud seitse inimest ja neist kolm peeti kinni. Turu lennujuhtimiskeskusest öeldi eile, et osale saarestikust kehtestati lennukeeld. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles