Rootsi parlament hääletab Löfveni saatuse üle homme hommikul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister ja sotsiaaldemokraatide juht Stefan Löfven partei valimispeol kaks nädalat tagasi.
Rootsi peaminister ja sotsiaaldemokraatide juht Stefan Löfven partei valimispeol kaks nädalat tagasi. Foto: Claudio Bresciani/ TT NEWS AGENCY / Scanpix

Täna kogunenud Rootsi uus parlamendikoosseis hääletab homme hommikul kell 9.30 kohaliku aja järgi selle üle, kas praegune sotsiaaldemokraadist peaminister Stefan Löfven jääb ametisse või mitte. 

«Meil pole mingeid illusioone selle osas, et tulemus võiks olla midagi muud kui see, et peaministrit ei usaldata. Sellega algab spiikri töö leidmaks uut lahendust,» kommenteeris sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Anders Ygeman.

Ygeman lisas, et nende hinnangul peaks Löfvenile antama siiski võimalus ametis jätkata. «Me oleme valimiste järel suurim partei ja peaminister juhib suurimat parteiliitu,» ütles ta ajalehele Aftonbladet.

Parempoolsete parteide liit Allianss on korduvalt kutsunud Stefan Löfveni astuma tagasi enne, kui parlament asub tema saatuse üle hääletama. Allianss on lubanud, et kui peaminister tagasi ei astu, hääletavad nad ta ametist maha.

Peaminister Löfveni saatus sõltub sellest, kuidas hääletavad homme paremäärmusliku Rootsi Demokraatide saadikud.

Kui varem on erakond näidanud üles valmisolekut lubada Löfvenil ametis jätkata, siis täna hommikul ütles partei juht Jimmie Åkesson, et nad ilmselt hääletavad Löfveni maha ning annavad juhtohjad parlamendi spiikrile.

Isegi kui Stefan Löfven kaotab homme usaldushääletuse, jääb ta juhtima üleminekuvalitsust seni, kuni ametisse saab uus peaminister.

Peaministrikandidaadi, kelle üle seejärel Riksdag hääletab, peab sel juhul leidma täna ametisse valitud värske parlamendi spiiker, moderaat Andreas Norlén.

Norlén kogus parlamendis 203 saadiku toetuse, tema vastaskandidaat, sotsiaaldemokraat Åsa Lindestam sai 145 häält. Viimasest saab esimene asespiiker.

Lindestam sai ühe hääle eeldatust enam, kuid et tegu oli salajase hääletusega, on võimatu öelda, kes Alliansist või Rootsi Demokraatidest otsustas toetada sotsiaaldemokraati.

Rootsi parlamendi teise asespiikri koht kuulub tava kohaselt suuruselt kolmandale parteile, ehk peaks seega minema Rootsi Demokraatide üles seatud Björn Söderile, kuid kuna Vasakpartei hinnangul ei sobi Söder sellesse rolli, seadsid nad omalt poolt üles Lotta Johnsson Fornarve kandidatuuri.

Kui varem lubasid nii Allianss kui sotsiaaldemokraadid teise asespiikri valimisel mitte osaleda, siis täna hommikul enne hääletust teatas sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Ygeman, et nemad toetavad Johnsson Fornarvet.

«Rootsi Demokraadid on partei, kes korduvalt on eristanud rootslasi rootslastest. Eriti on sellega silma paistnud Björn Söder asespiikri rollis. Selline partei ja selline inimene pole sobiv esindama Rootsi parlamenti teise asespiikrina,» põhjendas ta.

Lisaks ei kehti Ygemani sõnul enam vanad tavad, kuna moderaadid võtsid vastu Rootsi Demokraatide abi, et aidata oma kandidaati spiikri kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles