Netanyahu hoiatas Putinit relvastuse tarnimise eest Süüriale (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli hävitaja F-16.
Iisraeli hävitaja F-16. Foto: AMIR COHEN/REUTERS/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu hoiatas esmaspäeval Vene presidenti Vladimir Putinit õhutõrje raketisüsteemi S-300 tarnimise eest vastutustundetutele toimijatele nagu Süüria režiim.

«Peaminister Netanyahu ütles, et moodsate relvasüsteemide üleandmine vastutustundetutesse kätesse suurendab piirkonnas ohte ja lisas, et Iisrael jätkab oma julgeoleku ja huvide kaitsmist;» ütles Netanyahu kantselei pärast kahe liidri telefonivestlust avalduses.

17. septembri õhtul tulistas Süüria õhutõrje alla Hmeimimi sõjaväebaasi teel olnud Vene sõjaväelennuki Il-20, hukkus 15 Vene sõjaväelast. Vene kaitseministeerium teatas teisipäeva hommikul, et Süüria õhutõrje tulistas lennuki alla Iisraeli süül pärast seda, kui Iisraeli lennukid olid surunud selle Süüria õhutõrje tulejoonele.

Iisraeli sõjalennukid olid enne seda andnud Süüria Latakia provintsis õhulööke Süüria režiimivägede taristule.

Iisraeli sõjaväe teatel ei kanna juudiriigi relvajõud vahejuhtumi eest vastutust, sest selle hävitajad olid Vene lennuki allatulistamise ajaks Süüria õhuruumist lahkunud.

Vene kaitseminister Sergei Šoigu ütles esmaspäeval, et Venemaa tarnib Süüriale seal teenivate Vene sõjaväelaste kaitseks ja riigi õhutõrjevõimekuse tõstmiseks kahe nädala jooksul õhutõrje raketisüsteemid S-300.

Netanyahu ütles Putinile, et Iisrael peab kinni oma versioonist sündmuste kohta ja kordas, et selle kahetsusväärse vahejuhtumi eest kannavad vastutust lennuki alla tulistanud Süüria sõjavägi ja Iraan, kelle agressioon õõnestab stabiilsust, seisis avalduses.

Vaidlusest hoolimata leppisid Iisraeli peaminister ja Vene president 

kokku «dialoogi jätkamises professionaalidest meeskondade vahel ja sõjavägedevahelist koordinatsiooni sõjaliste kanalite kaudu», lisati Iisraeli avalduses.

Kremli sõnul ütles Putin Netanyahule, et ei nõustu Iisraeli versiooniga sündmustest, mis viisid eelmisel nädalal Vene luurelennuki allatulistamiseni Süürias.

«Informatsioon, mille esitas Iisraeli sõjavägi...,on vastuolus Venemaa kaitseministeeriumi järeldustega,» ütles Kreml esmaspäeval.

Kremli sõnul võttis Süüria õhutõrje Vene lennuki sihikule Iisraeli pilootide tegutsemise tõttu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles