Minister: Soome julgeolekut suurendavad seaduseelnõud edenevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö
Soome kaitseminister Jussi Niinistö Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva/Scanpix

Soome riiklikku julgeolekut suurendavad seaduseelnõud edenevad plaanipäraselt, ütles kaitseminister Jussi Niinistö esmaspäeval.

«Viimaste päevade uudised on mõistetavalt tekitanud kodanikes muret selle üle, millised ringkonnad võivad hankida ja omada kinnisvara Soomes,» ütles Niinistö.

Minister tuletas meelde, et kaitseministeeriumis on praegu ettevalmistamisel valitsuse ettepanek riikliku julgeoleku tagamiseks kinnisvaratehingutes. Seaduseelnõu üle on suvel peetud konsultatsioone ja selle üksikasju veel viimistletakse. Seejärel saadetakse seaduseelnõu justiitsministeeriumi seaduskontrolli.

Valitsus kavatseb anda seaduseelnõu parlamendile novembri lõpupoole, et praegune parlamendikoosseis võiks seda veel käsitleda. Seadused jõustuksid 2020. aasta alguses.

Riigi võimalused sekkuda riiklikku julgeolekut ohustavatesse tegevustesse paraneksid. Ohtude mitmekesisuse ja juhtumite individuaalsuse tõttu on vaja luua mitmeid võimalusi, mille hulgast leida konkreetse juhtumi puhul parim variant.

Kaitseminister Niinistö sõnul on ettepaneku eesmärk luua süsteem, mis ennetaks olukordi, kus ehitamise või kinnisvaratehingu tõttu võiksid nõrgeneda riiklik julgeolekuhuvi või julgeolekuametnike tegutsemisvõimalused.

Kaitseministeerium on muu hulgas planeerinud, et Euroopa Majanduspiirkonnast väljaspool asuva riigi kodanik vajaks tulevikus luba osta kinnisvara, mis asub Soomele strateegilistelt tähtsa koha lähistel.

Lisaks on riik saamas ostueesõigust näiteks juhul, kui ostetav kinnisvara asub riigikaitse, piirivalve, piirijulgeoleku või territoriaalse puutumatuse tagamise seisukohast tähtsas kohas.

Kaitseministeeriumil on valmimas ka ettepanek, mille kohaselt muudetaks kaitseväe seadust selliselt, et sõjaväe ametikohadele saaks määrata ainult Soome kodanikku, kellel ei ole topeltkodakondsust.

Samuti muudetakse riigikaitse kõrgkooli seadust, et ohvitseriks saab õppida ainult Soome kodanik, kellel ei ole topeltkodakondsust. Samas lisatakse võimalus teha erandeid. Need seadused jõustuksid 1. jaanuaril 2019.

Kaitseministri avalduse taustal on nädalavahetusel Soomes toimunud läbiotsimised ühe aktsiaseltsi kinnisvaral. Arvatakse, ettevõte on Airiston Helmi Oy.

Firma oli teinud kinnisvaratehinguid näiteks tähtsate laevateede lähistel. STT andmeil on Soome kaitseministeerium tundnud ettevõtte pärast muret pikalt.

Ettevõtte juhatuses on eri aegadel olnud kolm venelast, kaks itaallast ja kaks poolakat.

Politsei taotleb kohtult luba panna eeluurimisvanglasse kaks inimest, kes peeti kinni väidetavalt Airistonis toimunud rahapesu tõttu ja kellest üks on eestlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles