EL loob õigusliku mehhanismi äritegevuse jätkamiseks Iraaniga

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ja Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif esmaspäeval New Yorgis ÜRO peakorteris Iraani tuumaleppe osalisriikide kohtumisel.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ja Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif esmaspäeval New Yorgis ÜRO peakorteris Iraani tuumaleppe osalisriikide kohtumisel. Foto: Alexander Shcherbak / Alexander Shcherbak/TASS

Euroopa Liit Iraan

Euroopa Liit teatas esmaspäeval, et liikmesriigid loovad õigusliku mehhanismina maksesüsteemi, mis võimaldab firmadel jätkata hoolimata Iraanile kehtestatud USA majandussanktsioonidest Teheraniga kauplemist.

Iraan ja EL teatasid pärast New Yorgis ÜRO peakorteris Iraani tuumaleppe järelejäänud osaliste vahel peetud kõrgetasemelisi kõnelusi, et on kindlameelsed "oma majanduslike toimijate vabaduse kaitsmises ajada Iraaniga seaduslikku äri".

Kuna USA-l ja selle dollaril on rahvusvahelises kaubanduses domineeriv roll, hõlbustab uus mehhanism "Iraani ekspordi (muuhulgas nafta) ja impordiga seotud makseid, abistades ja julgustades majanduslikke toimijaid, kes ajavad Iraaniga seaduslikku äri", seisis avalduses.

EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles ÜRO peakorteris koos Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifiga ajakirjanikele, et riigid töötavad veel välja mehhanismi tehnilisi üksikasju.

"Praktikas tähendab see, et EL-i liikmesriigid loovad õigusliku mehhanismi seaduslike finantstehingute läbiviimiseks Iraaniga ja see lubab Euroopa firmadel jätkata Euroopa Liidu õiguse alusel Iraaniga kauplemist. See võib jääda avatuks ka teistele partneritele maailmas," sõnas Mogherini.

Lahkuda otsustanud Ühendriikide kõrval Iraaniga tuumaleppe sõlminud viis liiget - Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa - jätkavad Teherani toetamist tsiviilotstarbelise tuumaenergia vallas, sõnas ta.

"Osalejad tuletasid meelde, et nende algatuste eesmärk on säilitada tuumalepe, mis on rahvusvahelistes huvides," lausus Itaalia eksvälisminister.

2015. aastal Iraani ning suurriikide kuuiku - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Saksamaa, Hiina ja Venemaa - vahel sõlmitud tuumalepe vabastas Iraani riigi tuumaprogrammiga seotud sanktsioonidest riigi tuumategevusele piiramise eest. USA presidend Donald Trump teatas mais, et lahkub puudulikust leppest ja USA kehtestab Iraanile taas karmid majandussanktsioonid.

Esimene osa sanktsioonidest jõustus augusti algul. Sanktsioonide teine osa, mis on suunatud Iraani naftatööstuse ja pangandussidemete vastu, jõustub 5. novembril.

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton ütles esmaspäeval, et Ühendriigid kavatsevad avaldada Iraanile maksimaalset survet, kuni riik muudab tuntavalt oma käitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles