Prantsusmaa tõrjub Venemaa huvi Kesk-Aafrikas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian.
Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian. Foto: AMR ALFIKY / REUTERS / Scanpix

Aafrika Liidu juhitav plaan on ainus elujõuline tee võitluse lõpetamiseks Kesk-Aafrika Vabariigi (KAV) rivaalitsevate jõudude vahel, ütles Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian eile, lükates tagasi Venemaa pakutud alternatiivse rahuprotsessi.

«Pole alternatiivi, mis oleks soovitav või mis tõenäoliselt õnnestuks,» ütles Le Drian ÜROs ajakirjanikele.

Venemaa ja Sudaan võõrustasid augusti lõpus Hartumis kõnelusi KAVi mitme rivaalitseva jõu vahel. Tegemist oli märgiga Moskva kasvavast huvist sekkuda olukorda selles riigis.

Erinevad fraktsioonid on võidelnud üksteisega alates KAVi kauaaegse kristlasest liidri François Bozizé kukutamisest 2013. aastal moslemitest võitlejate koalitsiooni Seleka poolt.

Prantsusmaa sekkus Seleka võimult tõrjumiseks ning ÜRO saatis 2014. aastal KAVi rahuvalvemissiooni MINUSCA.

2016. aastal Kesk-Aafrika Vabariigi presidendiks valitud Faustin-Archange Touadera kontrolli all on ainult osa riigist. Suurem osa riigist on erinevate relvarühmituste käes,

Faustin Archange Touadera.
Faustin Archange Touadera. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / Scanpix

kelle väitel kaitsevad nad kristlaste või moslemite kogukondi ning peavad tihti ägedaid lahinguid ressursside pärast.

Vägivald on nõudnud tuhandeid inimelusid ning ÜRO andmetel on KAVis ligi 700 000 riigisisest põgenikku ja veel 570 000 elab põgenikena teistes riikides. KAVis vajab humanitaarabi 2,5 miljonit inimest.

Aafrika Liit on alates 2017. aasta juulist püüdnud tuua KAVi erinevate vaenupoolte ja valitsuse esindajad läbirääkimiste lauda, kuid ei ole seni suuremat edu saavutanud. Le Drian aga rõhutas, et ALi algatus on endiselt parim võimalus rahuks.

«Aafrika Liidu algatus on ainus usutav raamistik, millel on kogu rahvusvahelise kogukonna toetus selle kriisi püsivaks lõpetamiseks,» sõnas ta ajakirjanikele. «See on algatus, mis tagab relvarühmituste relvitustamise ning valitsuse võimu taastamise kogu riigi üle,» ütles Prantsuse välisminister.

Neljapäeval korraldatakse ÜRO Peaassamblee kõrvalt kõrgetasemeline ministrite kohtumine, et arutada olukorda KAVis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles