Guami vetest päästeti 49 päeva merel triivinud Indoneesia teismeline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalade ligimeelitamiseks mõeldud parv, millel Indoneesia teismeline mitu nädalat triivis.
Kalade ligimeelitamiseks mõeldud parv, millel Indoneesia teismeline mitu nädalat triivis. Foto: INDONESIAN CONSULATE GENERAL IN OSAKA / AP/Scanpix

Parvele rajatud kalalõksul 49 päeva ulpinud 19-aastane Indoneesia teismeline päästeti ja toimetati tagasi pere juurde.

19-aastane Aldi Novel Adilang töötas Indoneesia põhjaranniku lähedal parvele ehitatud kalalõksul – rompongil - lambivahina.

Rompongid, mis sarnanevad välimuselt väikestele parvedele ehitatud hüttidele, kinnitatakse köiega mere põhja uputatud betoonblokkide külge. Adilangi töö oli igal ööl süüdata sellel asuv lamp, mida kasutada kalade ligimeelitamiseks. Elektrit tootis lambi jaoks generaator.

Rannikust 125 kilomeetri kaugusel asuval parvel pidi Adilang veetma kuus kuud, toitu, vett ja kütust toodi talle kord nädalas. Siis püüti ka lambi ligimeelitatud kala.

Adilangi sõnul tõid tugevad lõunatuuled juuli keskel endaga kaasa suured lained, mis hõõrusid katki ankruköie. Tal oli veel nädal ühendus teisel rompongil asunud sõpradega ja siis jäi ta üksi.

Parv triivis koguni Guami vetesse, kust Panama lipu all reisinud MV Arpeggio 31. augustil Adilangi päästis ja teekonda Jaapani Yamaguchi prefektuuris asunud Tokuyama sadamasse jätkas.

Adilang Panama lipu all seilanud Arpeggiol.
Adilang Panama lipu all seilanud Arpeggiol. Foto: INDONESIAN CONSULATE GENERAL IN OSAKA / AP

Teismelise sõnul nägi ta merel ulpides möödumas mitut laeva. Tema indoneesiakeelsed karjed ning metallesemetega tekitatud müra nende tähelepanu ei tõmmanud. Viimaks tõmbasid Arpeggio tähelepanu inglisekeelsed appikarjed ja ta päästeti.

«Aldi (Adilang) ütles, et kartis ja nuttis merel triivides tihti,» ütles Indoneesia diplomaat Osakas Fajar Firdaus. «Iga kord, kui ta nägi suurt laeva, tekkis tal lootus. Kuid enam kui kümme laeva purjetas temast mööda ja keegi ei peatunud ega näinud Aldit (Adilangi).»

Jaapani piirivalve kontrollis 6. septembril Tokuyamasse jõudnud Adilang seisundit ja tunnistas ta piisavalt terveks, et koju naasta.

«Laeva kapten hoolitses tema eest hästi ja seetõttu oli tema tervis päästmise hetkega võrreldes hetkega võrreldes hulga parem,» sõnas Indoneesia peakonsul Osakas Mirza Nurhidayat. 

Merelt päästetud Aldi Novel Adilang.
Merelt päästetud Aldi Novel Adilang. Foto: STR / AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles