Päästelaev Aquarius 58 migrandiga liigub Prantsusmaa poole (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästelaev Aquarius Maltal tänavu augustis.
Päästelaev Aquarius Maltal tänavu augustis. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix

Päästelaev Aquarius, mis võttis Liibüa ranniku lähistel pardale 58 migranti, suundub Prantsusmaa poole, kinnitas abiorganisatsioon Piirideta Arstid täna, kuid seni pole selge, kas alusel lubatakse ka randuda.

Prantsumaa eelistaks, et alus võtaks kursi Maltale.

«Me oleme seisukohal, et laev ei peaks veetma merel nelja või viit päeva liikudes Prantsusmaa või Hispaania või mu koha poole,» ütles anonüümseks jääda sooviv allikas AFP-le. «See peab randuma varsti ja see on Malta lähedal praegu.»

Portugal teatas täna, et jõudis Prantsusmaa ja Hispaaniaga kokkuleppele ning võtab endale päästelaeva Aquarius pardal olevatest põgenikest kümme.

«Otsus langetati koos ja ühiselt Hispaania ja Prantsusmaaga,» teatas Portugali siseministeerium avalduses. Selles ei öeldud, kus laev maabub.

Piirideta Arstid on üks päästelaeva Aquarius 2 operatsioone juhtivatest ühendustest.

Eile palus laev Prantsuse võimudelt luba maabuda Marseille'is Prantsusmaa lõunaosas. Riigi valitsus teatas selle peale aga, et mitu teist sadamat on laevale lähemal ja lisas, et olukord vajab üleeuroopalist vastust.

Prantsusmaa seisukoht tõotab viia järjekordse vastasseisuni laeva üle, mis jäi juunis enam kui 600 päästetud migrandiga pardal mitmeks päevaks merele, sest Itaalia ja Malta ei lubanud seda oma sadamatesse.

Kuigi Euroopa Liit on andnud Liibüa rannavalvele päästeoperatsioonideks väljaõpet, siis abiorganisatsioonide väitel ei saa Liibüat pidada migrantidele ohutuks riigiks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles