Briti leiboristid hääletaks valitsuse praeguse Brexiti-kava vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiboristide Brexiti-variminister Keir Starmer kõnelemas Tööpartei kongressil Liverpoolis.
Leiboristide Brexiti-variminister Keir Starmer kõnelemas Tööpartei kongressil Liverpoolis. Foto: Matt Crossick / Empics Entertainment / Scanpix

Briti suurim opositsioonierakond Tööpartei teatas täna, et hääletaks valitsuse praegusele Brexiti-kavale parlamendis vastu.

Leiboristide hinnangul ei vasta Konservatiivse Partei ridadest pärit peaministri Theresa May praegune lahkumislepe Tööpartei kuuele tingimusele, mille seas on tööliste õiguse kaitsmine ja Euroopa turgudele ligipääsu tagamine, ütles leiboristide Brexiti-variminister Keir Starmer.

May läbirääkimised Euroopa Liiduga on kaootilised ja läbi kukkumas, lisas ta.

«Me ei saa jätkata selle mõttekäiguga, et peaminister võib tulla tagasi mingisuguse leppega, mille ta on kokku klopsinud, ja me peame kõik selle poolt hääletama, ükskõik kui halb see ka poleks, sest juhtub midagi veel hullemat, kui me seda ei tee,» selgitas Starmer BBC-le.

Kui Briti parlament lepet heaks ei kiida, tuleb korraldada uued valimised, lausus ta.

Suurbritannia peaks ametlikult Euroopa Liidust välja astuma 29. märtsil ning kuna kõnelused on takerdunud, siis Tööpartei liikmed survestavad erakonna juhte toetama uue uut referendumit küsimuses, kas Ühendkuningriik peaks Euroopa Liitu jääma või sellest lahkuma.

Eeldatavasti toetavad parasjagu aastakongressile kogunenud Tööpartei delegaadid algatust, milles jäetakse uks uuele referendumile lahti, kuid üleskutset seda korraldada otsesõnu ei tehta.

Kuna May juhib vähemusvalitsust, raskendab see erakonnal parlamendis lahkumisleppele heakskiidu saamist. Leppe peaksid heaks kiitma ka Euroopa Liidu liikmesriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles