FSB asus uurima, kes lekitas arvatavate Salisbury mürgitajate andmed (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi nimelised mehed RT eetris.
Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi nimelised mehed RT eetris. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB on asunud välja selgitama, kes lekitas Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi isikuandmed, keda Ühendkuningriik kahtlustab Sergei ja Julia Skripali mõrvakatses närvimürgiga.

Uudisteagentuur Rosbalt kirjutas allikale viidates, et luureteenistused otsivad Venemaa siseministeeriumi ametnikke, kes müüsid väidetavate Vene agentide Petrovi ja Boširovi passiankeedid ning -andmed ajakirjanikele või teistele isikutele.

Varem on avaldanud väljaanded Fontanka, Business Insider, Projekt ning uurivaid ajakirjanikke ühendav internetilehekülg Bellingcat koopiaid Petrovi ja Boširovi dokumentidest ning infot nende välisreiside kohta.

Andmed dokumentides, kokkulangevused passinumbrites ja muu teave kinnitab ajakirjanike hinnangul oletust, et mehed on Venemaa Föderatsiooni relvajõudude kindralstaabi luurepeavalitsuse ehk GRU palgal.

Lisaks on väidetud, et Petrovi ja Boširovi passinumbrite alusel on võimalik välja selgitada teistegi sõjaveluure agentide isikuid.

End Petroviks ja Boširoviks nimetanud mehed on andnud vaid ühe intervjuu RT-le, nimetades end ärimeesteks, kes külastasid Salisburyt lihtsalt turistidena. Pärast seda pole nad ajakirjandusega suhelnud, nende asukoht on teadmata.

Ühendkuningriigi võimud teatasid septembri alguses, et on tõestanud kahe Vene agendi seotuse endise spiooni Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisega märtsis närvimürgiga Novitšok.

Suurbritannia politsei kuulutas Venemaa kodanikud Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi üle Euroopa tagaotsitavaks ning avaldas pildid kahtlusaluste passidest, kuigi tõenäoliselt on tegu varjunimedega.

Venemaa riigipea Vladimir Putin kinnitas, et Boširovi ja Petrovi näol on tegemist tsiviilisikutega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles