Piirideta Arstide haigla tegutseb Afganistanis kui beebivabrik

Anne Chaon
, ajakirjanik, AFP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaanlanna puhkab Khosti haiglas sissepakitud vastsündinu kõrval.
Afgaanlanna puhkab Khosti haiglas sissepakitud vastsündinu kõrval. Foto: Anne Chaon/AFP/Scanpix

Ema kirjutati haiglasse sisse kell 9.30 hommikul ja sünd registreeriti kell 9.35. Naised jõuavad Afganistani kaguosas Piirideta Arstide sünnitushaiglasse tihti viimasel hetkel. Tegevust sealsetel arstidel jagub: päevas aitavad nad ilmale enam kui 60 last.

Piirideta Arstide ridadesse kuuluva Palestiina günekoloogi Rasha Khoury kinnitusel võtab nende Ida-Afganistanis Khostis asuv sünnitushaigla vastu umbes 40 protsenti 1,5 miljoni elanikuga Khosti sündidest. Et suremust tõeliselt vähendada, peaks piirkonnas tema sõnul olema kolm Piirideta Arstide taolist haiglat.

Lisaks takistusele nagu sõda ja üha kasvav elanikkond, seisavad arstid silmitsi ka Pashtunwaliga – patriarhaalse käitumistavaga, mis dikteerib puštude konservatiivses hõimupiirkonnas, kus asub ka Khost, kõike. Pashtunwali kohaselt peavad sugupooled olema eraldatud ja naine ei tohi võõrale kunagi oma nägu näidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles