USA senatikomitee hääletab Kavanaughi üle reedel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh Foto: ALEX WROBLEWSKI / REUTERS/Scanpix

USA senati justiitskomitee korraldab reedel alustava hääletuse ülemkohtunikuks pürgiva Brett Kavanaughi nimetamise üle, teatasid võimuesindajad.

Senatikomitee saab kokku reedel kell 09.30 kohaliku aja järgi.

Kui Kavanaugh saab komitee heakskiidu, siis liigub hääletamine edasi senatisse.

USA presidendi Donald Trumpi ülemkohtuniku kandidaat Brett  Kavanaugh lükkas esmaspäeval tagasi uue süüdistuse seksuaalrünnakus ja teatas, et ei loobu ülemkohtunikuks pürgimast.

«See on selgemast selgemal kujul laim,» ütles Kavanaugh avalduses senati õiguskomiteele. «Ma ei lase end hirmutada sellest protsessist taanduma.»

Ta ütles, et süüdistused kahe naise seksuaalses ründamises rohkem kui 30 aastat tagasi on osa alusetust tegelaskuju tapmisest viimasel minutil eesmärgiga sundida ta oma kandidatuuri tagasi võtma.

«See koordineeritud jõupingutus hävitada minu head nime ei sunni mind loobuma,» lausus Kavanaugh. «Püütakse leida midagi, ükskõik mida, et blokeerida seda protsessi ja hääletust minu ametissekinnitamise üle,» sõnas praegune Washingtoni apellatsioonikohtu kohtunik.

Senati vabariiklaste juht Mitch McConnell mõistis esmaspäeval hukka Kavanaughle esitatud süüdistused kui häbiväärse laimukampaania ja süüdistas demokraate nende kasutamises Kavanaugh ametissekinnitamise protsessi viivitamiseks ja takistamiseks ja tema era- ja erialase elu hävitamiseks.

McConnelli sõnul on tegemist korraldatud viimase minuti rünnakuga.

Trumpi ülemkohtu kohtuniku kandidaati seksuaalses rünnakus süüdistav Christine Blasey Ford annab senati õiguskomitees tunnistusi homme.

Ford süüdistab Kavanaugh'd seksuaalses rünnakus ühel peol 1980. aastate algul, kui mõlemad olid keskkoolis. Ford oli tollal 15- ja Kavanaugh 17-aastane.

Hiljuti esitati Kavanaugh' vastu teinegi süüdistus seksuaalrünnakus. 53-aastane Deborah Ramirez ütles ajalehele New Yorker, et Kavanaugh paljastas end tema ees ühel peol Yale'i ülikoolis 1980. aastatel ja surus oma suguelundid tema näo vastu.

Kavanaugh vajab ülemkohtu üheksandaks liikmeks saamiseks senati heakskiitu. Vabariiklased tahavad korraldada Kavanaugh´ üle senatis võimalikult kiiresti hääletuse, demokraadid aga nõuavad, et enne hääletust uuritaks kandidaadi vastu esitatud süüdistusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles