Video: Trump ajas eneseülistamisega ÜRO liidrid naerma (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trump ülesastumist ootamas.
Trump ülesastumist ootamas. Foto: Carlo allegri / Reuters/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi kiidukõne ÜRO Peassaambleel katkestas teiste maailmaliidrite naerupahvak.

Trump soovitas kõnes teistel riikidel hüljata üleilmastumine ja emmata patriotismi. Oma kiitleva kihutuskõne käigus rõhus Ühendriikide president oma kahe ametisoldud aasta jooksul saavutatule, tegi maha vaenlasi – Iraan paistis nende hulgas silma – ja kritiseeris riikidevahelist koostööd selle vaimses kodus, ÜROs.

Ühel märkimisväärseimal hetkel ÜRO iga-aastaste tippkohtumiste ajaloos, puhkes kogu Trumpi kuulajaskond naerma. Enneolematu olukorra tekitas Trumpi väide, et tema valitsus on vähem kui kahe aasta jooksul saavutanud rohkem kui ükski teine valitsus USA ajaloos.

«Ma ei oodanud sellist reaktsiooni, kui see on okei,» teatas naerupahvaku peale jahmunud Trump.

USA president hilines tippkohtumisele ja lahkus New Yorgis asuvast Trump Towerist, kui pidi juba publiku poole pöörduma. Tema asemel astus seetõttu üles Ecuadori president. Kui Trump viimaks rohelisele marmorlavale saabus, väljendas ta vastikust rahvusvaheliste organisatsioonide vastu ning teatas, et need kujutavad ohtu USA iseseisvusele.

«Ameerikat juhivad ameeriklased,» teatas Trump. «Me lükkame tagasi üleilmastumise ideoloogia ja valime patriootliku põhimõtte.»

Oma juunikuist kohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga esitles USA president kui suurejoonelist läbimurret ja lisas Kimi USA sõprade nimekirja (veel läinud aastal ähvardas ta Põhja-Korea maa pealt pühkida). Ta lisas, et tegu oli ajaloolisema tippkohtumisega, kui inimesed arvavad.

Tuumaeksperdid pole Põhja-Korea suhtumise muutumises aga sama veendunud ja märgivad, et Kim pole tuumaarsenalist loobumise vastu üles näidanud mingit huvi.

Trumpi pereliikmed publiku seas Trumpi pöördumist kuulamas. 
Trumpi pereliikmed publiku seas Trumpi pöördumist kuulamas. Foto: Bebeto Matthews / AP

Trumpi kõne põhiliseks sihtmärgiks sai Iraan. «Iraani liidrid toodavad kaost, surma ja hävingut. Nad ei austa oma naabreid või riigipiire ega riikide enesemääratlemise õigust.» Lisaks süüdistas ta Iraani Süüria sõjas.

Iraani president Hassan Rouhani, kes pidi tippkohtumis avapäeval samuti kõnega esinema, saalis Trumpi kõne ajal ei viibinud. Seal polnud ka ühtki Iraani diplomaati ega ametnikku, riiki esindas vaid märkmete tegija.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles