USAs arreteeriti luuramises süüdistatud Hiina tudeng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Hiina lipud.
USA ja Hiina lipud. Foto: Jason Lee / Reuters/Scanpix

USAs arreteeriti teisipäeval Hiina kodanik, keda süüdistatakse katses värvata teadlasi ja insenere.

Hiina luure oli süüdistuse kohaselt andnud tudengiviisaga USAsse saabunud ja hiljem Ühendriikide armee reservvägedesse astunud Ji Chaoqunile korralduse koguda informatsiooni kaheksa USA kodaniku kohta, kellest mõned töötasid kaitsetööstuses.

27-aastane Ji Chaoqun saabus Chicagosse 2013. aastal ja õppis elektriinseneriks. Lisaks astus ta USA armee reservvägedesse läbi programmi, mille kaudu on võimalik värvata välismaalasi, kelle oskusi peetakse riikliku julgeoleku jaoks elutähtsaks. 

Kohtu teatel töötas Ji Hiina riikliku julgeolekuministeeriumi kõrge luureametniku heaks.  

Kõik isikud, kelle kohta väidetav spioon informatsiooni kogus, olid saanud USA kodakondsuse naturalisatsiooni käigus ning olid sündinud Taiwanis või Hiinas. Sihtmärgid töötasid või olid just läinud erru teadus- ja tehnoloogiatööstusest, teatasid USA võimud.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agendi poolt kohtule esitatud tunnistuse järgi kogus Ji informatsiooni ka inseneri kohta, kes töötas ühe maailma parima, nii reisi- kui sõjalennukite, mootorite tootja heaks.

Ji tunnistas informatsiooni kogumist aprillis ja mais. Teda võib süüdimõistmise korral ees oodata kuni 10-aastane vangistus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles