Vene riigiduuma kiitis Putini vastuolulise pensionireformi heaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionireformi vastased Moskvas parlamendi ees meelt avaldamas.
Pensionireformi vastased Moskvas parlamendi ees meelt avaldamas. Foto: Maxim Shemetov / Reuters/Scanpix

Vene riigiduuma kiitis teisel lugemisel heaks pensioniea tõstmise seaduseelnõu, mis on vallandanud riigis meeleavaldused.

Duuma kiitis heaks eelnõu, millega pensionile mineku iga tõuseb meestel 65. ja naistel 60. eluaastale, 326 poolt- ja 59 vastuhäälega, üks saadik jäi erapooletuks.

Saadikud toetasid üksmeelselt 385 poolthäälega Vene presidendi Vladimir Putini esitatud parandusettepanekuid.

Eelnõule antud 326 poolthäälele tuleks lisada veel tosin Ühtse Venemaa häält, selgus võimuerakonna fraktsioonijuhi Sergei Neverovi avaldusest, sest nood ei saanud arvestatavatel põhjustel hääletusel osaleda, kuid palusid arvestada oma toetust eelnõule.

Eelnõu lühendab kolme aasta võrra staaži, mis annab õiguse eelpensionile minna - meestel 45-lt 42 aastale, naistel 40-lt 37-le.

Pensionireformi vastased meeleavaldused Moskvas. 
Pensionireformi vastased meeleavaldused Moskvas. Foto: Stanislav Krasilnikov / Stanislav Krasilnikov/TASS

Kogumispensioni makstakse nagu praegusegi pensioniea juures meestele 60. ja naistele 55. eluaastast.

Kiideti heaks mittetöötavate pensionäride pensionite indekseerimine. Riigiduuma suurendas ka pensionieelikute töötutoetust ja lubas paljulapselised emad pensionile varem, 50-57- aastaseks saades. Pensionäridele jäeti alles kinnisvaramaksusoodustused.

Eelnõu peab läbima duumas ka kolmanda lugemise, selle peab heaks kiitma ka ülemkoda föderatsiooninõukogu ning seejärel vajab see Putini allkirja.

Kolmas, lõplik lugemine on kavas homme.

Saadikud arutasid täna kaht eelnõu muudatustepaketti, esimeses oli üheksa presidendi ette pandud muudatust, teises seitse Ühtse Venemaa saadikute oma.

Teises paketis, mis soovitati tagasi lükata, oli 308 saadikute muudatusettepanekut, peamiselt opositsioonilt, sh liberaaldemokraatide ettepanek lükata pensionireform 20 aastat edasi ning kommunistide ja Õiglase Venemaa ettepanekud täiendavate soodustuste kohta teatud kategooriatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles