Trump toetab iseseisva Palestiina riigi loomist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ÜRO Peaassambleel New Yorgis.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ÜRO Peaassambleel New Yorgis. Foto: EPA/Scanpix

USA president Donald Trump avaldas täna New Yorgis ÜRO Peaassambleel lootust esitada lähikuudel Lähis-Ida rahuplaan, mis näeb ette kahe riigi lahendust.

Donald Trump ütles esimest korda sõnaselgelt välja, et toetab iseseisva Palestiina riigini viivat kahe riigi lahendust ja avaldas kindlust, et palestiinlased naasevad rahukõnelustele hoolimata tema vankumatust toetusest Iisraelile.

 

«Minu tunnetus on, et see toimiks kõige paremini,» lausus ta Palestiina riigi ideed kommenteerides ja avaldas lootust, et rahuplaan esitatakse järgmise kahe kuni nelja kuu jooksul.

«Ma usun tõesti, et midagi juhtub. Minu unistus on jõuda selleni enne oma esimese ametiaja lõppu,» ütles Trump, kelle ametiaeg lõpeb 2021. aasta 20. jaanuaril.

Lähis-Ida rahuprotsess on seiskunud pärast Trumpi detsembrikuist otsust tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ning kolida Ühendriikide saatkond Tel Avivist Jeruusalemma. See tõi kaasa palestiinlaste ja Washingtoni suhete järsu halvenemise.

Jeruusalemmas avati saatkond mais. Palestiina juhtkond katkestas Washingtoni otsuse järel sidemed USA valitsusega ning on teatanud, et ei aktsepteeri enam Washingtoni rolli vahendajana.

Varem septembris teatas USA, et sulgeb Palestiina Vabastusorganisatsiooni (PVO) esinduse Washingtonis. Enne seda olid Ühendriigid teatanud palestiina pagulasameti (UNRWA) rahastamise lõpetamisest ning veel mitmest kärpest palestiinlastele mõeldud abiprogrammides.

Trumpi Lähis-Ida meeskond eesotsas tema väimehe Jared Kushneri ja Lähis-Ida saadiku Jason Greenblattiga on püüdnud koostada lõplikku kokkulepet, kuid palestiinlased on pärast Jeruusalemma tunnustamise otsust tema administratsiooni boikoteerinud.

USA presidendi otsus läks vastuollu rahvusvahelise kogukonna pikaajalise positsiooniga, mille järgi pannakse Jeruusalemma staatus paika Iisraeli ja palestiinlaste otsekõnelustel. Palestiinlased näevad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnana.

Trump väljendas veendumust, et palestiinlased naasevad peagi 2014. aasta aprillis katkenud rahukõnelustele. «Nad tulevad kindlasti tagasi laua äärde, see on 100 protsenti kindel,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles