Üks Salisbury rünnaku kahtlusalustest on GRU ohvitser Anatoli Tšepiga (9)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruslan Boshirov ja Alexander Petrov ehk Anatoli Šepiga.
Ruslan Boshirov ja Alexander Petrov ehk Anatoli Šepiga. Foto: TASS / TASS

Uurivaid ajakirjanikke ühendav internetilehekülg Bellingcat ja The Insider paljastasid, et üks Skripalide mürgitamisega seotud isikutest on Venemaa luureteenistuse GRU ohvitser Anatoli Tšepiga.

Venemaa kodakondsusega Tšepiga on väljaande andmetel 39-aastane polkovnik, kes on pälvinud Venemaa kõrgeima aunimetuse - Vene Föderatsiooni kangelane.

Varem öeldi, et Tšepiga kannab nime Ruslan Boširov.

Suurbritannia politsei on nii Anatoli Tšepiga kui ka Aleksandr Petrovi üle Euroopa tagaotsitavaks kuulutanud ning avaldanud pildid kahtlusaluste passidest. Tõenäoliselt on ka Petrovi puhul tegu varjunimega.

Pärast tagaotsimisfotode avalikustamist on mõlemad mehed üles astunud Venemaa televisoonis ja väitnud, et nad on tavalised turistid, kes Salisbury külastasid. 

Närvimürgirünnakus süüdistatavad GRU töötajad Anatoli Tšepiga ehk Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov .
Närvimürgirünnakus süüdistatavad GRU töötajad Anatoli Tšepiga ehk Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov . Foto: London Metropolitan Police/Reuters/Scanpix

Sergei Skripal ja tema tütar Julia mürgitati märtsi alguses Suurbritannias närvimürgiga Novitšok. Ohvrid viidi mõlemad Salisbury haiglasse, kus nende seisund oli mitme nädala vältel kriitiline.

London on süüdistanud keemiarünnakus Moskvat, Moskva on seotust rünnakuga eitanud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles