Austria siseministeerium suukorvistab kriitikud (5)

Bretty Sarapuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Herbert Kickl püüdis olukorda päästa, rääkides ajakirjandusvabaduse olulisusest, ent kriitikute hinnangul peab minister vastutama tema majast välja saadetud suuniste eest.
Siseminister Herbert Kickl püüdis olukorda päästa, rääkides ajakirjandusvabaduse olulisusest, ent kriitikute hinnangul peab minister vastutama tema majast välja saadetud suuniste eest. Foto: FLORIAN WIESER/EPA/SCANPIX

Parempopulistlikku Austria Vabadusparteisse (FPÖ) kuuluvat siseministrit Herbert Kickli tabasid sel nädalal kriitikanooled, kui avalikuks tuli ministeeriumist politsei pressiesindajatele saadetud e-kiri, milles kurdeti ühepoolse ja ebasoodsa meediakajastuse üle, soovitati politseil piirata suhtlust teatud väljaannetega ja senisest enam rõhutada kuriteoteadetes kahtlusaluste rahvust ja kodakondsust.

«Ma soovitan piirata suhtlust nende meediaväljaannetega (juriidiliselt ettenähtud) miinimumini,» seisis siseministeeriumi pressiesindaja Christoph Pölzl oma e-kirjas. «Erandi võib teha, kui näete tõelist lisandväärtust, näiteks võimalust neutraalseks või isegi soodsaks kajastuseks.»

Pölzli e-kiri lekkis ja avaldati Austria päevalehes Der Standard, mis on väljaannete Kurier ja Falter kõrval üks põlu alla sattunud ajalehtedest. Pressiesindaja kinnitas, et ajalehes avaldatud e-kiri on ehtne.

Siseministeeriumi soovitused meediaga suhtlemiseks on aga kahepalgelised. Kui ühelt poolt paluti politseil piirata meediale info andmist, siis vägivaldsete seksuaalkuritegude kohta soovitati jagada senisest rohkem teavet. Seejuures peeti oluliseks selgesõnaliselt rõhutada meediale kahtlusaluste kodakondsust ja välismaalaste puhul lisada, kas tegemist on asüülitaotlejatega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles