Corbyn: kui lahkumislepet EL-iga ei tule, tuleks korraldada valimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Corbyn Tööpartei kongressil kõnelemas.
Jeremy Corbyn Tööpartei kongressil kõnelemas. Foto: Phil Noble / REUTERS

Briti opositsioonijuht Jeremy Corbyn esitles end kolmapäeval Tööpartei kongressi peetud kõnes mehena, kus suudaks juhtida riigi läbi keeruliste Brexiti kõneluste, ja kutsus korraldama ennetähtaegseid üldvalimisi juhul, kui parlament lükkab tagasi võimalikku lahkumisleppe Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel.

Corbyn pisendas Liverpoolis neli päeva kestnud leiboristide kongressi viimase esinejana erakonnas valitsevaid erimeelsusi EL-ist lahkumise küsimuses ja esitas "radikaalse plaani" Suurbritannia valitsemiseks.

Opositsioonijuhi sõnul toetaks Tööpartei iga "mõistlikku lepet" Brexitiks, mille konservatiivist peaminister Theresa May EL-iga saavutab. Samas hoiatas ta valitsusjuhti, et "kui te ei suuda läbirääkimistel seda kokkulepet saavutada, peate tegema ruumi erakonnale, kes seda suudab".

Corbyn lausus, et kui parlament ei kiida heaks lahkumislepet, mida May valitsus püüab saavutada, tuleks korraldada üldvalimised. May ütles paar tundi varem New Yorgis ÜRO Peaassambleel ajakirjanikele, et tema hinnangul ei oleks üldvalimiste korraldamine enne EL-ist lahkumist 29. märtsil Briti "riiklikes huvides".

Kui valimisi esile ei kutsuta, "on laual kõik valikuvõimalused", sõnas leiboristide liider teisele Brexiti-referendumile viidates. 2016. aasta juunis toetasid britid rahvahääletusel EL-ist lahkumist.

Tööpartei on seni hoidunud teisele referendumile avalikult toetust avaldamast, sest paljud selle liikmed hääletasid Brexiti poolt, kuigi suur osa opositsioonipartei noorematest liikmetest toetab EL-i jäämist.

"Tööpartei toetab briti rahva otsust referendumil," lausus Corbyn, lisades, et "samas ei saa keegi austada selle valitsuse käitumist pärast hääletust".

Teisipäeval teatasid leiboristid, et ei toeta valitsuse praegust Brexiti-kava.

Suure osa oma kõnest pühendas 69-aastane sotsialistlike vaadetega leiborist "radikaalsele plaanile meie riigi taasülesehitamiseks ja muutmiseks" sotsiaalse õigluse ja keskkonnasäästlikkuse alusel.

Corbyn, keda on mitu kuud kritiseeritud Tööparteis esinenud antisemitismi juhtumite käsitlemise ja tema enda minevikus aset leidnud kokkupuudete pärast palestiinlaste relvastatud vastupanu toetajatega Iisraelile, lubas võidelda "iga hingetõmbega" diskrimineerimise vastu.

"Tüli antisemitismi üle on tekitanud juudikogukonnas tohutut valu ja Tööparteis suurt pahameelt. Ma loodan, et me suudame üheskoos sellele joone alla tõmmata," lausus parteijuht.

Ta lubas leiboristide võimuletõusu korral 400 000 töökoha loomist rohelise energia sektoris, et täita madala süsinikusaaste eesmärgid, ning vaeste majapidamiste lastehoiukulusid kandva programmi laiendamist.

"Kümme aastat tagasi sel kuul varises hävitavate tagajärgedega kokku ahnus-on-hea, dereguleeritud finantskapitalismi ehitis," ütles Corbyn. "Vanaviisi jätkamine enam ei toimi."

Briti suurim opositsioonierakond Tööpartei teatas teisipäeval, et hääletaks valitsuse praegusele Brexiti kavale parlamendis vastu.

Konservatiivse Partei ridadest pärit peaminister Theresa May juhib vähemusvalitsust, mis raskendab erakonnal parlamendis leppele heakskiidu saamist. Leppe peaksid heaks kiitma ka EL-i liikmesriigid.

Leiboristide hinnangul ei vasta May praegune lahkumislepe Tööpartei kuuele tingimusele, mille seas on tööliste õiguse kaitsmine ja Euroopa turgudele ligipääsu tagamine, ütles leiboristide Brexiti pressiesindaja Keir Starmer.

May läbirääkimised EL-iga on "kaootilised ja läbi kukkumas", ütles ta.

Suurbritannia peaks ametlikult EL-ist välja astuma 29. märtsil ning kuna kõnelused on takerdunud, siis Tööpartei liikmed survestavad erakonna juhe toetama uue uut referendumit sellest, kas Ühendkuningriik peaks EL-i jääma või sellest lahkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles