Lõuna-Korea president kutsus riike toetama Kimi uusi valikuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim ja Moon sel kuul aset leidnud tippkohtumisel Pyongyangis.
Kim ja Moon sel kuul aset leidnud tippkohtumisel Pyongyangis. Foto: KCNA / REUTERS/Scanpix

Lõuna-Korea president Moon Jae-in kutsus riike julgustama Põhja-Koread liikuma tuumarelvitustamise suunas ja vastama positiivselt stalinistliku riigi liidri Kim Jong-uni uutele valikutele.

Moon kiitis kõnes ÜRO Peaassambleele oma Põhja-Korea kolleegi, öeldes, et Kim on muutnud poliitilise olukorra suunda Korea poolsaarel.

«Põhja-Korea väljus kauaaegsest isolatsioonist omal algatusel ja seisab taas kord rahvusvahelise kogukonna ees,» lausus Moon. «Nüüd on rahvusvahelise kogukonna aeg vastata positiivselt Põhja-Korea uutele valikutele ja jõupingutustele.» 

Sel aastal kolm korda Kimiga kohtunud Moon propageerib suhetes Põhja-Koreaga samm-sammulist lähenemist, mis viiks Pyongyangi loobumiseni tuumarelvadest ja rakettidest vastutasuks sanktsioonide järk-järgulisele leevendamisele.

USA ja Jaapan leiavad aga, et Põhja-Korea peab enne sanktsioonide tühistamist tuumarelvaprogrammi täielikult lammutama.

Lõuna-Korea president ütles kõnes, et on aeg teha Kimile žest.

«Me peame kinnitama esimees Kimile, et ta on teinud tuumavabadusele pühendudes õige otsuse,» lausus Moon. «Me peame julgustama Põhja-Koread püsima teel, mis viib püsiva ja kindla rahuni.»

Moon ja Kim allkirjastasid eelmisel nädalal Pyongyangis kohtudes ühisdeklaratsiooni rea meetmetega, mis peaksid vähendama sõjaohtu kahe Korea vahel. Meetmed puudutavad peamiselt Lõuna- ja Põhja-Korea tavavägesid ning ei puuduta Pyongyangi tuumaprogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles