Berliini politsei valvab mürgitatud Pussy Rioti aktivisti ja lähedasi ööpäev läbi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pjotr Verzilov eksabikaasaga Berliini haiglas taastumas.
Pjotr Verzilov eksabikaasaga Berliini haiglas taastumas. Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Mürgitamise järel jõudsalt paranenud Vene protestirühmituse Pussy Riot aktivist Pjotr Verzilov kirjutati Berliini haiglast välja.

«Charité vabastas Pjotr Verzilovi täna haigla jälgimise alt. Tema tervislik seisund on märkimisväärselt paranenud ja sümptomid, millega ta haiglasse võeti, on täielikult kadunud,» teatas haigla.

Verzilov ütles eile, et on veendunud, et tema mürgitamise taga on Vene võimud.

Verzilov, kellel on Vene ja Kanada kodakondsus, kirjutati Moskva kliinikusse sisse septembri algul sümptomitega, mille seas olid nägemiskaotus ja suunatajuhäired.

Hiljem lennutati ta Saksamaale ning viidi Berliini Charité haiglasse.

«Mürgitamine oli nii professionaalne, et ma ei saa teha muid järeldusi,» ütles 30-aastane Verzilov. Aktivisti sõnul on kõige tõenäolisem, et mürgitamise taga oli Vene sõjaväeluureteenistus (GRU).

«Võimalik, et nad katsetasid minu peal uut mürgikokteili, sest minu mürgitamine kulges teistmoodi kui teiste puhul: mul ei kulunud mitu päeva, et seda märgata, vaid see oli kohe akuutne,» ütles Verzilov Saksa ajalehele Bild.

Saksa arstide sõnul võidi Verzilovit mürgitada ainega, mis põhjustab närvisüsteemi häireid.

Verzilov ja tema lähedased jäävad ööpäevaringse Saksa politsei valve alla.

Nadja Tolokonnikova.
Nadja Tolokonnikova. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Dissidendi eksabikaasa ja Pussy Rioti liige Nadja Tolokonnikova ütles meediale, et meede võeti kasutusele pärast seda, kui üks Verzilovi sõpradest teavitas politseid kahtlusest, et teda jälitatakse.

«Nad magavad samas hoones, kus politsei ja kui nad kuskile lähevad, siis ainult politsei minibussis,» kirjeldas selle nädala alguses Moskvasse naasnud Tolokonnikova, kel on aktivistiga ka ühine laps.

Jälitamisest teavitas Saksa politsei Verzilovi sõber Hunter Heaney, kes märkas teadmata mehi teda kahel erineval juhul, 22. ja 23. septembril, jälitamas. Veidi hiljem ilmusid Kremli-meelses meedias pildid ka Tolokonnikovast Berliinis šoppamas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles