India ülemkohus seadustas abielurikkumise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armastajapaari kuju iidses hindu templis.
Armastajapaari kuju iidses hindu templis. Foto: Roland and Sabrina Michaud / akg / Scanpix

India ülemkohus seadustas abielurikkumise, kuulutades selle eest vanglakaristust ette nägeva Briti koloniaalvõimu ajast kehtiva seaduse põhiseadusvastaseks ja naiste suhtes diskrimineerivaks.

Rohkem kui sajandi vanune seadus sätestas, et iga mees, kes magas abielunaisega ilma tema abikaasa loata, pani toime abielurikkumise, mis on karistatav viieaastase vanglakaristusega.

«Abielurikkumisest kuritegelikkuse vaatenurgast mõtlemine on tagurlik samm,» teatasid ülemkohtu viis kohtunikku ühehäälses otsuses.

Kehtinud seaduse alusel puudus naistel õigus kaebust esitada ning selle alusel ei saanud neid ka vastutusele võtta. Seega oli abielurikkumine vaid meeste pärusmaa.

Kohtu hinnangul röövis seadus naistelt väärikuse ja valiku ning kohtles neid meeste omandina. Ehkki abielurikkumine on piisav alus lahutuseks, on tegemist eraasjaga, otsustas kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles