Jeemeni valitsus ei pikenda ÜRO missiooni mandaati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni sisepõgenikud Saudi Araabia piiri ääres asuvas põgenikelaagris.
Jeemeni sisepõgenikud Saudi Araabia piiri ääres asuvas põgenikelaagris. Foto: ESSA AHMED / AFP/Scanpix

Jeemeni valitsus teatas täna, et lõpetab koostöö ÜRO inimõigusmissiooniga, mis avaldas augustis raporti Jeemeni relvakonflikti sõjakuritegude kohta.

Jeemeni valitsus süüdistab ÜRO uurijaid kallutatuses ja huthi šiiamässuliste rikkumiste ignoreerimises. Valitsusvägesid toetab kodusõjas Saudi Araabia.

ÜRO raportis kritiseeriti Saudi Araabia juhitava sõjalise koalitsiooni augustikuiseid õhurünnakuid, milles hukkus kümneid lapsi.

«Valitsus ei ole nõus missiooni mandaadi pikendamisega, kuna selle leiud, mis raportis välja toodi, ei vasta professionaalsuse ja erapooletuse nõuetele ega ÜRO põhiprintsiipidele,» teatas Jeemeni riiklik uudisteagentuur Saba.

Saudi koalitsioon on tõrjunud ÜRO ekspertide 28. augustil avaldatud raportit, milles uurijad süüdistasid rahvusvaheliste õiguste rikkumistes nii Saudi koalitsiooni kui huthi šiiamässulisi.

Kõige rohkem tsiviilelanikke on kodusõjas teadaolevalt hukkunud koalitsiooni õhurünnakutes, seisis raportis. Selles on ära toodud pikk nimekiri elurajoone, turge, matuseid, pulmi ja meditsiinirajatisi, millele on tehtud õhurünnakuid, ehkki läheduses pole olnud ühtki sõjalist sihtmärki.

Jeemeni konflikt on nõudnud ligi 10 000 inimese elu alates 2015. aasta märtsist, mil valitsuse poolel asus võitlusse Araabia riikide koalitsioon.

Ar-Riyad üritab diskrediteerida ja õõnestada ÜRO juurdlust konflikti osapoolte võimalike rikkumiste suhtes, et vältida koalitsiooni enda tegude kriitilist uurimist Jeemenis, teatas humanitaarorganisatsioon Human Rights Watch eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles