Iisraeli peaminister näitas ÜRO-s pilte Iraani seni salajasest tuumalaost (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu näitas neljapäeval ÜRO peaassambleel kaarte ja pilte Teherani lõunaosas Turquzabadi piirkonnas asuvast Iraani väidetavast salajasest tuumalaost, Iraan nimetas väidet alusetuks.

«Mais paljastasime Iraani salajase tuumaarhiivi. Täna paljastan teise rajatise, Iraani salajase tuumalao asukoha,» ütles peaminister assambleel, käes filmipostri suurune kaart.

Netanyahu sõnul hoiavad Iraani ametnikud 300 tonni tuumavarustust ja -materjali müüriga ümbritsetud kinnistul ühe vaibapuhastusettevõtte lähistel.

Peaminister ei täpsustanud, mis varustusest või materjalist täpselt jutt käib ning polnud selge, kas lao olemasolu või selle väidetav sisu rikub Iraani tuumalepet.

Ta väitis, et kinnistul hoitakse tohutut hulka varustust ja materjale Iraani salajasest relvaprogrammist.

Lisaks väitis ta, et Iraani ametnikud viisid laost minema 15 kilo radioaktiivset materjali ning levitasid seda üle Teherani. Seejärel soovitas ta Teherani elanikel osta Geigeri loendurid.

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu poolt avalikustatud kaart paljastas väidetava Iraani tuumalao asukoha.
Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu poolt avalikustatud kaart paljastas väidetava Iraani tuumalao asukoha. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Iisrael jagas seda infot Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) ning mõnede riikide luureametitega, lisas ta.

«Iraan pole hüljanud eesmärki arendada välja tuumarelvad. Olge kindlad, et see ei teostu. Selle, mille Iraan peidab, leiab Iisrael üles,» rõhutas Netanyahu.

Ta väitis ka, et Liibanoni šiialiikumine Hizbollah on paigutanud Beiruti lennujaama juurde kolm raketirajatist. Ta näitas pilti pealkirjaga «Beiruti juhitav täppisrakett» ning ütles: «See pilt on väärt tuhandet raketti. »

Netanyahu süüdistas Iraani agente USA ja Euroopa ründamise plaanide koostamises ning ütles, et Iraan on Lähis-Idas agressor.

Ta sarjas Euroopat selle Iraani lepitamise poliitika eest. Ta viitas selle sõnaga Euroopa pealinnade tõrksusele astuda Teise maailmasõja eel vastu Adolf Hitlerile.

«Kas need Euroopa liidrid pole ajaloost midagi õppinud? Kas nad iial ärkavad?,» küsis Netanyahu. «Me Iisraelis ei vaja äratavat hüüet, sest Iraan ähvardab meid iga päev. »

Tema sõnul Iisrael sügavalt tänulik Trumpi valitsusele USA lahkumise eest Iraani tuumaleppest.

Netanyahu ütles ka, et leppe üks soovimatuid tagajärgi oli Iisraeli lähendamine araabia riikidest naabritega. 

«Iraani jõutamisega tõi see Israeli ja paljud araabia riigid teineteisele enneolematult lähedale. Sellise läheduse ja sõbralikkusega, mida mina pole oma eluajal näinud ning mis olnuks paari aasta eest kujuteldamatu,» lausus ta.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: FELINE LIM / REUTERS

Iraani välisminister sarjas Iisraeli peaministri väidet Iraani salajasest tuumalaost ning ütles, et väide on alusetu.

Mohammad Javad Zarif nimetas Benjamin Netanyahu esitlust ÜRO peaassambleel käsitööetenduseks, sest peaminister kasutas oma väite tõestuseks mitut suurt pilti noolte ja märgistega.

Zarif tõi esile, et Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) kinnituse kohaselt järgib Iraan 2015. aasta tuumaleppes võetud kohustusi. Zarif ärgitas Netanyahut ametlikult avaldama hoopis Iisraeli tuumaprogrammi.

Leppe eesmärk on takistada Iraanil tuumarelvi arendada. USA lahkus sellest tänavu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles