Kavanaugh' süüdistused: õiguskomisjonis läks ütluste andmisel tuliseks (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemkohtunikukandidaat Brett Kavanaugh (vasakul) ja teda seksuaalses väärkohtlemises süüdistav Christine Blasey Ford.
Ülemkohtunikukandidaat Brett Kavanaugh (vasakul) ja teda seksuaalses väärkohtlemises süüdistav Christine Blasey Ford. Foto: JIM BOURG / REUTERS / Scanpix

Eile andsid senati õiguskomisjonis emotsionaalseid tunnistusi USA ülemkohtunikukandidaat Brett Kavanaugh ja teda seksuaalses väärkohtlemises süüdistav Christine Blasey Ford. 

Christine Blasey Ford avaldas eile detailid ülemkohtunikukandidaadi Brett Kavanaugh väidetava seksuaalse rünnaku kohta. 

«Mind lükati voodisse ja Brett tuli minu peale,» alustas Ford. «Ta liigutas oma käsi üle kogu minu keha ja surus puusad mu vastu. Ma karjusin lootuses, et keegi alakorrusel viibijates mind kuuleb, ja püüdsin end temast eemale saada, aga ta oli raske. Brett katsus mind ja püüdis mu riideid seljast võtta.»

Naise sõnul kartis ta, et Kavanaugh vägistab ta ja võib ta isegi tappa.

«Ma püüdsin karjuda kedagi appi,» sõnas Ford. «Kui ma seda tegin, asetas Brett oma käe minu suule, et takistada mind karjumast. See hirmutas mind kõige rohkem ja avaldas minu elule kõige kauakestvamat mõju. Mul oli raske hingata ja ma arvasin, et Brett võib mu kogemata tappa.»

Ford ütles, et Kavanaugh rünnak muutis tema elu drastiliselt ja tal polnud kaua aega julgust rünnaku detailidest kellelegi rääkida. Väidetav rünnak leidis aset 36 aastat tagasi, kui naine oli 15-aastane ja Kavanaugh 17-aastane.

Ashley Kavanaugh
Ashley Kavanaugh Foto: EPA / Scanpix

​Kavanaugh alustas oma sõnavõttu emotsionaalselt ja tigedalt. Ta eitas kõiki Fordi süüdistusi, mis on mehe sõnul rikkunud tema hea nime. Mehe sõnul ei ole ta kunagi käinud sellistel pidudel, mida Ford kirjeldas ega rünnanud kedagi seksuaalselt.

«Veidi aega pärast minu nimetamist ülemkohtunikukandidaadiks ütles senati demokraatide liider, et ta astub mulle vastu kõikvõimalike vahenditega. Demokraatide senaator selles komitees nimetas mind avalikult sõnaga «kuri». Mõelge sellele sõnale. Ta ütles, et kõik, kes mind toetavad «on seotud kurjusega»,» ütles Kavanaugh.

Lisaks Fordile süüdistab Kavanaugh'd seksuaalses väärkohtlemises veel kaks naist. Mehega koos Yale'i ülikoolis õppinud Deborah Ramirezi sõnul paljastas Kavanaugh end tema ees ühel peol Yale'i ülikoolis 1980. aastatel ja surus oma suguelundid tema näo vastu. Üleeile avaldas Julie Swetnick, et koges Kavanaugh poolset seksuaalset väärkohtlemist 1980. aastate alguses keskkooliõpilasena.

USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump kinnitas eile taas, et toetab kõigest hoolimata Kavanaugh'd. Tema sõnul on seksuaalse väärkohtlemise süüdistused täielik pettus ja püüdlus venitada tema määramist ülemkohtu kohtunikuks.

«Tema ülestunnistus oli võimas, aus ja haarav,» kirjutas Trump Kavanaugh sõnavõttu Twitteris kommenteerides ja rõhutas taas, et tegemist on Demokraatide püüdega rikkuda  Kavanaugh'i ametisse nimetamise protsessi.

USA senati justiitskomitee korraldab Kavanaughi nimetamise üle otsuse täna, kohaliku aja järgi kell 9.30. Kui Kavanaugh saab komitee heakskiidu, siis liigub hääletamine edasi senatisse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles