Itaalia valitsus esitas suure puudujäägiga eelarvekava (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populistliku Viie Tähe Liikumise juht, Itaalia asepeaminister Luigi Di Maio rõõmustas eelarvekokkuleppe saavutamise üle.
Populistliku Viie Tähe Liikumise juht, Itaalia asepeaminister Luigi Di Maio rõõmustas eelarvekokkuleppe saavutamise üle. Foto: Alessandro Di Meo / AP / Scanpix

Itaalia valitsuserakonnad leppisid eile kokku, et 2019. aasta eelarve puudujääk saab olema 2,4 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP).

«Oleme rahul, see on muutuse eelarve,» ütlesid parempoolse partei Liiga juht Matteo Salvini ja populistliku Viie Tähe Liikumise juht Luigi di Maio ühisavalduses Itaalia meediale.

«Täna on ajalooline päev! Itaalia muutub täna! Esimest korda on riik inimeste poolel. Esimest korda ei võta see inimestelt ära, vaid annab neile,» kirjutas Di Maio sotsiaalmeedias.

Viie Tähe Liikumise plaanide hulka kuulub väikese sissetulekuga inimestele igakuise, 780 euro suuruse toetuse maksmine ja pensioniea langetamine. Nende valitsuspartner Liiga on teinud ettepaneku kehtestada nn ühtlane tulumaks, mille tulemusena jääks riigil aastas saamata 80 miljardit eurot maksutulu.

Itaalia riigivõlg on praeguseks tõusnud 132 protsendini SKP-st, mis tähendab, et tegemist on kõige suurema riigivõlaga Euroopa Liidu liikmesriigiga Kreeka järel. 

Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusküsimuste volinik Pierre Moscovici
Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusküsimuste volinik Pierre Moscovici Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusvolinik Pierre Moscovici kritiseeris Itaalia populistliku valitsuse otsust suurendada eelarvepuudujääki, öeldes, et see tundub olevat vastuolus Euroopa Liidu eelarvereeglitega. 

«See on eelarve, mis tundub minema kaugemale meie ühiste reeglite piiridest,» ütles Moscovici raadiojaamadele BFMTV ja RMC.

Euroopa Liidu reeglite kohaselt peab riigieelarve puudujääk jääma alla kolme protsendi SKPst, kuid selleks, et vähendada oma hiiglaslikku, 132 protsendini SKPst küündivat riigivõlga, peaks Itaalia eelarve olema märksa väiksema puudujäägiga.

Eelarvekava avalikustamise järel kerkis Itaalia 10 aastate riigivõlakirjade tootlus täna hommikul 3,084 protsendini eilselt 2,888 protsendilt.

Müügilaine tabas ka Milano börsi, mis kukkus täna hommikul 2,2 protsenti. Väikese langusega alustasid päeva ka Londoni, Frankfurti ja Pariisi börs.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles