Sõjast tüdinud mosambiiklased kiirustavad tagasi koju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Lõuna-Malawis Luwani põgenikelaagris elavad mosambiiklased teevad ettevalmistusi koju tagasi pöördumiseks: pildil laovad inimesed oma varanatukest veoautole.
Paljud Lõuna-Malawis Luwani põgenikelaagris elavad mosambiiklased teevad ettevalmistusi koju tagasi pöördumiseks: pildil laovad inimesed oma varanatukest veoautole. Foto: AMOS GUMULIRA/AFP/Scanpix

Sajad inimesed, kes põgenesid sõja eest Mosambiigist Malawisse, on nüüd, kui relvad on vaikinud, lõpuks valmis koju minema. Nad ei suuda ära oodata, kuni jõuavad oma kunagi hüljatud taludesse tagasi.

Mosambiiki on räsinud korduvad vägivallalained, mis on sundinud inimesi piiri taha põgenema.

Renamo mässuliste ühendus võitles 16 aastat kestnud julmas kodusõjas marksistliku Frelimo valitsuse vastu – konflikt laastas riigi majanduse ja röövis miljoni inimese elu.

Kui UNHCRi hinnangul saabus aastatel 2015–2016 üle piiri Malawisse üle 12 000 mosambiiklase, siis paljud neist on juba koju tagasi läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles