Põhja-Korea välisminister: tuumavabadus eeldab usaldust USAga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho.
Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

Välisminister Ri Yong-ho ütles laupäeval, et Põhja-Korea ei loobu kunagi tuumarelvadest ilma senisest usalduslikemate suheteta USAga.

Ri ütles ÜRO Peaassambleel peetud kõnes, et Korea poolsaarel valitsev pingelõdvendus muutub püsivaks rahuks siis, kui viiakse ellu Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Ühendriikide presidendi Donald Trumpi allkirjastatud ühisavaldus.

Kim ja Trump allkirjastasid 12. juunil Singapuris kohtudes ühisdeklaratsiooni, mis sisaldas ähmast lubadust liikuda Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmise poole.

Kõnelused Pyongyangi tuumarelvitustamise üle on sestsaadik seiskunud ning Põhja-Korea välisminister süüdistas laupäeval selles USA otsustavust jõustada stalinistlikule riigile kehtestatud sanktsioone.

«Hiljutise ummikseisu põhjus on asjaolu, et USA toetub sunnimeetmetele, mis mõjuvad usalduse loomisele surmavalt,» lausus Ri.

«Ilma vähimagi usalduseta Ühendriikide vastu puudub kindlus meie riiklikus julgeolekus ja sellistes tingimustes ei ole mingit võimalust, et me ennast esmalt ühepoolset relvitustame,» lausus Põhja-Korea esidiplomaat.

Washington klammerdub tema sõnul «tuumavabadus esmajärjekorras» poliitika külge, mis «suurendab sanktsioonidega surve taset, et saavutada sunniga oma eesmärki», sõnas ta.

«Arusaam, et sanktsioonid suudavad meid põlvili suruda, on nende inimeste soovunelm, kes ei tea meist midagi,» ütles Ri.

ÜRO võttis USA eestvedamisel eelmisel aastal vastu kolm karmi Põhja-Korea vastast sanktsioonipaketti ning Washington on kutsunud kõiki riike jätkama nende karmikäelist jõustamist. Sanktsioonide eesmärk on jätta Pyongyang ilma tulust, millega rahastada oma kulukaid raketi- ja tuumaprogramme.

Ühendriigid on läinud isegi nii kaugele, et on kehtestanud sanktsioonid Põhja-Korea vastaseid sanktsioone rikkunud firmadele.

Sel nädalal kohtus Ri ÜRO Peaassamblee kõrvalt USA välisministri Mike Pompeoga kohtumisel, mida Pompeo kirjeldas hiljem väga positiivsena.

Ühendriikide välisminister on lubanud külastada oktoobris Põhja-Koread ning tegeleb ka Trumpi ja Kimi teise kohtumise ettevalmistamisega.

Põhja-Korea välisminister ütles peaassambleele, et tema riik on peatanud tuuma- ja raketikatsetused, lammutanud tuumapolügooni ja jätkab usalduse loomisele suunatud jõupingutusi.

«Paraku ei näe me mingeid samme Ühendriikide poolt,» lausus Ri.

Venemaa ja Hiina on kutsunud Põhja-Korea järeleandmistele viidates tühistama osaliselt riigile kehtestatud sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles