Saksa meedia: Deniss Metsavas tabati tänu Sergei Skripalile (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: JURI SENATOROV / AFP / SCANPIX

Saksa väljaande Focus andmetel töötas endine Vene topeltagent Sergei Skripal nelja NATO riigi luureteenistuses ja paljastas mitu GRU tegevspiooni.

Väljaanne Focus toetub NATO ühendväejuhatuse vastuluureüksuses (ACCI) allikale, kelle sõnul edastas Skripal kohtumisel Eesti luurajatega informatsiooni, mis viis kolme Vene spiooni paljastamiseni. Nende seas oli üks Vene päritoluga Eesti armee ohvitser ja tema isa. Väidetavalt reisis Skripal Eestisse 2016. aastal. 

Samal teemal kirjutas tänavu mais ka USA ajaleht New York Times, kelle andmeil kohtus Skripal pärast armu saamist 2010. aastal mitme Euroopa riigi luurajatega, kaasa arvatud 2016. aastal Eestis.Üheks paljastatud GRU agentiks võib olla ka staabiohvitser major Deniss Metsavas ja tema isa.

Reedel kinnitas Eesti Kaitsepolitseamet, et Ühendkuningriigis mürgitatud Vene endisel topeltagendil Sergei Skripalil ei ole mingit puutumust Eestis paljastatud spionaažijuhtumitega.

«Skripalil ei ole mingit pistmist ühegi Eesti paljastatud juhtumiga,» teatas kapo reedel oma sotsiaalmeedia kontol vastuseks Saksa meedias avaldatud teatele nagu oleks Skripali poolt üle antud info Eesti julgeolekuametitele viinud Deniss Metsavase ja tema isa paljastamiseni.

Septembri alguses võttis Harju maakohus riigiprokuratuuri taotluse alusel vahi alla kaks meest, keda kahtlustatakse riigireetmises. Üks kahtlustatavatest oli kaitseväe peastaabi lahingutoetusjaoskonna staabiohvitser major Deniss Metsavas, teine tema isa, 1953. aastal sündinud Pjotr Volin. Väidetavalt edastasid nad salajast infot Vene sõjaväeluurele GRU.

Venemaa süüdistas Skripali riigisaladuste edastamises Briti luureametile MI6 ning hoidis teda vangis 2010. aastani, mil Venemaa andis talle spioonivahetuse raames armu. Skripal oli Vene sõjaväeluure ehk GRU agent 1999. aastani, mil ta erru läks.

Skripal ja tema tütar Julia mürgitati 4. märtsil Inglismaal, kuid mõlemal õnnestus ellu jääda. Briti valitsus peab mürgitamises vastutavaks Venemaa eriteenistusi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles