Vaatlejad: Vene õhulöögid on Süürias tapnud üle 18 000 inimese (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi pooled Vene õhurünnakutes hukkunud olid tsiviilisikud.
Ligi pooled Vene õhurünnakutes hukkunud olid tsiviilisikud. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Süürias on kolme aastaga Venemaa õhulöökides surma saanud üle 18 000 inimese, neist pea pool tsiviilisikud, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Venemaa sekkus sõjaliselt Süürias sealse valitsuse poolel 2015. aasta 30. septembril. Sellest ajast alates on Venemaa õhulöökides surma saanud 18 096 inimest, ütles vaatluskeskus.

«Selle numbri sees on 7988 tsiviilisikut, kes moodustavad pea poole koguarvust,» ütles keskuse juht Rami Abdel Rahman.

Vene õhulöökides on kolme aastaga hukkunud ka 5233 äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejat. Ülejäänud tapetud on mässulised, pühasõdalased või muud islamistid.

Venemaal on Süürias kaks baasi: mereväebaas Tartusi provintsis ning õhuväebaas Latakia provintsis Hmeimimis. Tartusi baas on tegutsenud aastakümneid, kuid Hmeimimi baas rajati 2015. aastal Süüria sõja jaoks.

Lisaks on Venemaal Süüria valitsuse kontrollitud aladel eriüksuslased ja sõjaväepolitseinikud.

Vene õhulöögid on üks põhjustest, miks Süüria presidendile Bashar al-Assadile ustavad üksused on suutnud taastada kontrolli suure osa Süüria üle.

Vaatluskeskuse juhi sõnul kontrollis valitsusrežiim vahetult enne Venemaa sekkumist vaid 26 protsenti Süüria territooriumist. Praegu kontrollib režiim riigist umbes kahte kolmandikku.

Inimõiguslased ja lääneriikide valitsused kritiseerivad Venemaa õhusõda Süürias. Nende sõnul pommitavad Vene lennukid inimesi valimatult ning ründavad sihilikult ka tsiviiltaristut, näiteks haiglaid.

Lisaks Vene ja Süüria õhuväele tegutseb 2014. aasta septembrist Süürias ka USA juhitud IS-i-vastane koalitsioon.

Vaatluskeskus ütles eelmisel nädalal, et koalitsiooni õhulöökides on selle tegutsemise algusest saati hukkunud üle 3300 tsiviilisiku.

Keskus tugineb Süürias oma sealsetele allikatele ning ütleb, et teeb rünnaku sooritanud osapoole kindlaks rünnaku tüübi, asukoha, lennukite lennumustri ning kasutatud pommide kaudu.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles