Kreeka: Makedoonia referendumi tulemus nõuab ettevaatlikke samme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka kaitseminister Panos Kammenos.
Kreeka kaitseminister Panos Kammenos. Foto: Reuters / Scanpix

Kreeka valitsus võttis teadmiseks Makedoonia pühapäevase rahvahääletuse tulemused ning ütles, et need nõuavad ettevaatlikke samme, "säilitamaks kokkuleppe positiivne potentsiaal".

Makedoonia elanikud hääletasid referendumil riigi nime muutmise üle, et teha lõpp Kreekaga aastakümneid väldanud tülile ning liikuda edasi Euroopa Liidu ja NATO liikmeks saamise teel.

"Rahvusluse ja kahtlustamise, igapäevaste võltsuudiste ja äärmusliku fanatismi õhkkond ei võimalda kahjuks selle kokkuleppe suure kasu kainet hindamist," ütles Kreeka välisministeerium pühapäeva õhtul avalduses.

Kreeka kaitseminister Panos Kammenos, kes juhib parempoolset populistlikku erakonda, aga säutsus Twitteris, et 68 protsenti Makedoonia elanikest tõrjus kokkuleppe. Tegemist oli ilmse viitega madalale osavõtuprotsendile.

Kui laekunud oli 93 protsendi valimisjaoskondade tulemused, toetas Makedoonia nimemuutmist 91,3 protsenti hääletanutest. Vastu oli 5,7 protsenti, edastas keskvalimiskomisjon. Referendumil osales ainult kolmandik hääleõiguslikest kodanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles