Saksa kohus lubab pommivandenõus kahtlustatud Iraani diplomaadi välja anda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia politsei.
Belgia politsei. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Saksa kohus teatas täna, et andis loa anda Belgiale välja Iraani diplomaat, keda seostatakse väidetava pommivandenõuga Iraani opositsiooni koosoleku vastu.

Bambergi kohus teatas avalduses, et andis 27. septembril loa anda välja Viinis resideeriv Iraani diplomaat Assadollah Assadi.

Kohus leidis, et diplomaat ei saa viidata diplomaatilisele puutumatusele, sest ta oli puhkusereisil väljaspool oma asukohariiki ning ei reisinud asukohariigi ja kodumaa vahel.

Saksa prokuröride andmeil töötas Assadi Iraani saatkonnas Viinis 2014. aastast ja tegutses Iraani luureagentuuri MOIS heaks. Agentuuri ülesanne on Iraanis ja välismaal tegutsevate opositsioonirühmituste jälgimine.

Väidetavalt värbas Assadi Belgias elanud abielupaari ründama Pariisis Iraani opositsiooni eksiilrühmituse kohtumist ning andis paarile seadeldise, mis sisaldas 500 grammi lõhkeainet TATP.

Assadi vahistati juuli algul Saksamaal Aschaffenburgi lähistel pärast seda, kui Iraani päritolu abielupaar peeti Belgias kinni ja nende autost lehti lõhkeainet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles