Vabameelseid Iraagi naisi ähvardab tapmine (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu aja vältel on Iraagis tapetud neli aktiivselt avalikus elus osalenud naist.
Kuu aja vältel on Iraagis tapetud neli aktiivselt avalikus elus osalenud naist. Foto: twitter.com

Kuu aja vältel on kahtlastel asjaoludel surnud neli Iraagi naist. Osa inimeste sõnul on tegemist püüdega suruda maha konservatiivsele maailmavaatele vastu astuvad naised.

Kahtlased surmajuhtumid on tekitanud hirmu vabameelsetes Iraagi naistes, kes tahavad murda lahti traditsioonilistest rollidest ja konservatiivses riigis midagi saavutada.

Eelmisel nädalal tapeti oma Porsche roolis sotsiaalmeediakuulsus ja modell Tara Fares, kelle tegemisi jälgis Instagramis 2,7 miljonit inimest. Fares jagas internetis pilte oma ilusatest riietest ja värvilistest soengutest. Ta inspireeris paljusid noori iraaklannasi, mis aga oli vastumeelne paljudele konservatiivsete vaadetega inimestele, kes teda sageli internetis solvasid.

Fares kolis tagakiusamise tõttu konservatiivsest Bagdadist liberaalsema Iraagi Kurdistani aladele. 

Järelhüüetes sotsiaalmeedias jagati Faresi avaldatud pilte, üks kasutaja kirjutas: «Tara Fares oli moeblogija Iraagist. Tal oli Instagramis 2,7 miljonit jälgijat. Ta avaldas selliseid fotosid. Sulle paistavad need täitsa normaalsed, eks? EI! Erinevus seisneb selles, et ta oli pärit Iraagist. Ta tapeti terroristide varitsuses täna Bagdadis.»

Paar päeva enne Faresi tapmist tulistati oma autos surnuks sotsiaalmeediastaar, aktivist ja ärinaine Soad al-Ali. Mõrvas süüdistatakse naise endist abikaasat.

Augustis tapeti kahe ilukirurgiakliiniku juhid - Rafif al-Yassiri hüüdnimega Barbie ja Rasha al-Hassan. Mõlemad leiti surnuna oma kodudest ja hoolimata läbiviidud juurdlusest on surmapõhjus teadmata. Kuulujuttude põhjal peetakse põhjuseks uimasteid, südamerabandust või mõrva.

Ajakirjanik Fuad Alakbarov kirjutas sotsiaalvõrgustikus Twitter, et vähem kui 30 päeva jookul tapeti kolm ilutööstusega seotud naist.

Kahtlaste mõrvadega seoses on naiste õiguste eest seisev grupp Amal väljendanud tõsist muret.

«Relvastatud rühmitused, suguharud, kuritegelikud jõugud - kõik need kontrollivad olulisi riigi- ja politseivõimu ametikohti,» ütles mittetulundusühingu Amal liige Hanae Edwar ja lisas, et hiljutised rünnakud saadavad aktivistidele ja ühiskonnale ähvardava sõnumi.

«Rünnak avaliku elu tegelasteks olevate naiste vastu on püüd sundida neid koju varjuma,» ütles Edwar ja see paistab mõjuvat.

Stilist ja moešõude korraldaja Safaa Nasser ütles, et pärast hiljutisi rünnakuid on ta teadlikult püüdnud jääda koju ja hoida eemale moemaailmast.

«On inimesi, kes ei taha, et Iraak areneks ja et naised oleksid nähtavad,» ütles Nasser.

Peaminister Haider al-Abadi andis politseivõimudele korralduse uurida mõrvajuhtumite võimalikku omavahelist seost.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles