Kursusekaaslane: Kavanaugh valetas vande all

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
USA ülemkohtu kandidaat Brett Kavanaugh.
USA ülemkohtu kandidaat Brett Kavanaugh. Foto: POOL New / REUTERS / Scanpix

USA ülemkohtu kandidaadi Brett Kavanaugh kursusekaaslane Yale`i ülikoolist väitis, et Kavanaugh valetas senati õiguskomitee ees oma joomisharjumusi kirjeldades.

Chad Ludington väitis intervjuus kanalile Fox News, et Kavanaugh pakkus häbitut valekirjeldust oma joomisharjumuste kohta Yale`i ülikooli aastatel.

Ludingtoni sõnul on ta häiritud Kavanaugh valedest viimase alkoholitarbimise kohta, lisades, et ülemkohtu kandidaadi tunnistuse vaatamine pani teda ennast ebamugavalt tundma.

Kavanaugh tunnistas kuulamisel, et talle maitseb õlu, kuid väitis, et ei joonud ennast kunagi enesekontrolli kaotamiseni.

Kavanaugh tunnistusele eelnes psühholoogiadoktori Christine Blasey Fordi tunnistus, milles naine väitis, et purjus Kavanaugh üritas teda 1982. aastal vägistada.

«Fakt on see, et vähemalt Yale`i aegadel, ja ma ei saa rääkida muust ajaperioodist, oli Brett sage alkoholitarvitaja ja ta jõi korraga palju,» kirjutas Ludington. «Ma tean seda, sest eriti meie kahe esimese ülikooliaasta jooksul jõin ma temaga sageli koos. Paljudel juhtudel kuulsin ma, kuidas Kavanaugh ei suuda sõnu välja hääldada ja nägin, kuidas ta tuikus alkoholi tarvitamisest, mis ei piirdunud ainult õllega.»

Ludingtoni sõnul päädis Kavanaugh joomine ühel juhul agressiivse käitumisega, mis viis tema sõbra vahistamiseni.

«Kui Brett purju jäi, oli ta sageli vaenulik ja agressiivne,» kirjeldas Ludington. «Ühel viimastest kordadest, kus ma Brettiga väljas käisin, nägin ma, kuidas ta vastas poolvaenulikule märkusele mitte olukorra maha rahustamise, vaid mehele õlle näkku viskamise ja kakluse alustamisega, mis lõppes ühele meie ühistest sõpradest arestimajas.»

Ludington lisas, et on vajadusel valmis jagama oma tunnistust Föderaalse Juurdlusbürooga (FBI), mis viib Kavanaugh osas läbi täiendavat juurdlust.

Juurdlus alustati vabariiklasest senaatori Jeff Flake`i meelemuutuse tõttu, kes teatas reedel, et ei hääleta Kavanaugh kandidatuuri osas enne nädalast pausi, mille käigus on võimalik viia läbi täiendav juurdlus.

Kuigi Ludington ei arva, et endise kursusevenna teod noores eas peaksid talle maksma ülemkohtu kohtuniku koha, on tema sõnul probleem selles, et ta valetas riiklikus televisioonis ja vande all senatis tunnistusi andes.

Tagasi üles